در طی دهه گذشته استفاده بالینی از پلاسمای غنی از پلاکت (PRP) در جامعه پزشکی علی الخصوص در بین متخصصین طب فیزیکی و درد و جراحان ارتوپدی بسیار افزایش پیدا کرده است. پی آر پی از فاکتورهای رشد غنی است و به همین دلیل طبق نظر متخصصین اثر مطلوبی بر فرآیند التهابی خواهد داشت و سبب می شود تاندون­ها، رباط­ها، عضله ­ها و استخوان­ها التیام پیدا کنند. شانه یکی از مفصل­های قوی بدن است و تمامی فعالیت­های بدن را به نوعی تحت تاثیر قرار خواهد داد. لذا برای افرادی که با درد شانه رو به رو هستند تزریق پی آر پی به شانه می تواند یک راه موثر برای بهبود بیولوژیکی با حداقل عوارض جانبی است.

امروزه برای درمان بسیاری از عارضه ­­های عضلانی­­_اسکلتی از روش درمانی تزریق پی آر پی به شانه بهره گرفته می­ شود. در این مطلب تمامی آن چه باید در مورد تزریق پی آر پی به شانه بدانید در اختیار شما عزیزان قرار خواهد گرفت، با ما همراه باشید:

پی آر پی شانه

فهرست مطالب

منظور از تزریق پی آر پی به شانه چیست؟

پی آر پی یک روش درمانی کم تهاجمی است که از آن به منظور درمان بیماری­های عضلانی و آسیب­ های تاندون­ها استفاده می­ شود. در این روش از خود فرد، خون گرفته می­ شود و پس از آن مواد تشکیل دهنده خون در طی پروسه­ ای از هم جدا شده و پلاسمای غنی شده از پلاکت دوباره به ماهیچه و تاندون­های شانه تزریق می­شود.

این پلاکت­ها از طریق آزادسازی فاکتور رشد به درمان و بهبود بافت­های آسیب ­دیده کمک می­کنند. میزان فاکتورهای رشد با تزریق پلاسمای غنی از پلاکت 8 برابر خواهد شد و به طبع تاندون­ها با سرعت بیشتری بهبود پیدا می­کنند.

چرا روش پی آر پی برای آسیب شانه به کار برده می ­شود؟

به منظور درمان آسیب­ های شانه، روش­های درمانی متعددی وجود دارد که پیش از انتخاب هر یک، نیاز است که خوب در مورد آن­ها تحقیق کنید. با انتخاب چندین روش درمانی و ترکیب­ آن­ها، شانس بیشتری را برای بهبودی سریع­تر و کامل­تر خواهید داشت. شما این امکان را خواهید داشت تا جهت بهبودی شانه، از روش پی آر پی کمک بگیرید.

در این روش از ماده ­ای کاملاً طبیعی که از بدن خود شما کشت شده است استفاده می­ شود. همچنین خیلی از اوقات افراد با این روش، دیگر نیازی به عمل جراحی نخواهند داشت. البته در این رابطه شرایط بیمار را نیز باید در نظر داشت و نمی­توان با قطعیت گفت که این روش جایگزین عمل جراحی است. شما می­توانید در مورد استفاده از روش پی آر پی با پزشک خود مشورت نمایید. در هر حال این تزریق پی آر پی یکی از روش­های کارآمد به منظور درمان بسیاری از بیماری­هاست و تاکنون توانسته است به عنوان یک روش غیرتهاجمی و اثربخش، موردتوجه افراد بسیاری قرار بگیرد.

چگونه تزریق پی آر پی سبب بهبود شانه می­ شود؟

در بخش قبل اشاره شد که در این روش به شانه پلاسمای سرشار از پلاکت تزریق می­ شود. بر اثر دریافت پی آر پی توسط بیمار، در موضع درمان، فاکتورهای رشد تولید خواهند شد و این امر سبب تسریع در ترمیم بافت­ها و تولید سلول­های جدید به بدن می­ شود. تزریق پی آر پی جهت بازیابی هیالورونیک اسید در بافت موثر است و به این نحو، کمک می­کند از مفصل­ها و عملکردشان محافظت بهتری شود.

کاربردهای پی آر پی شانه

از پی آر پی شانه برای بهبود چه عارضه­ هایی استفاده می­ شود؟

در روش پی آر پی برخلاف بسیاری از روش­های درمان درد شانه از پلاکت­ها و فاکتورهای رشد بدن خود بیمار جهت درمان و بهبود ناحیه آسیب دیده استفاده می­ شود. این روش درمانی، روشی غیر تهاجمی است و در آن هیچ ماده خارجی به بدن تزریق نخواهد شد. از روش تزریق PRP به شانه می­توان برای بهبود و تسریع روند درمان عارضه­ های زیر بهره برد:

آرتریت یا آرتروز شانه

این بیماری موجب تضعیف غضروف می­ شود و فرد در ناحیه شانه، درد و التهاب را خواهد داشت که مواردی چون آرتروز، آرتریت روماتوئید و آرتریت ناشی از آسیب ­دیدگی را شامل می­ شود. لذا به کمک پی آر پی می­توان درد و التهاب ناشی از این بیماری­ها را درمان نمود. چرا که با استفاده از پلاسمای غنی از پلاکت می­توان به کاهش سرعت فرآیند التهابی کمک نمود و از پیشرفت آرتروز جلوگیری کرد. همچنین با تزریق پی آر پی، غضروف جدید تشکیل می­ شود.

پلاسمای غنی شده از پلاکت یکی از روش­های درمانی بازسازی­ کننده­ای است که در این زمینه بسیار اثربخش می­باشد. بر اثر تزریق پلاکت با غلظت بالا، تاندون­ها، رباط­ها، مفصل­ها و عضلات آسیب­ دیده، سریع­تر بهبود و التیام پیدا می­کنند.

شانه یخ زده

یکی دیگر از مشکلات شایع شانه، شانه یخ زده است. این بیماری سبب افزایش ضخامت و انقباض کپسول بافت هم بند اطراف شانه می­ شود. منظور از کپسول شانه رباط­هایی است که سبب کنار هم قرار گرفتن اجزای شانه می­شوند. برای همین فرد دچار سفتی و درد شانه شده و در حرکت، با محدودیت رو به رو خواهد شد.

معمولاً این بیماری بین افراد 40 تا 60 ساله شایع­تر است و ممکن است ناشی از بیماری­هایی چون کم کاری یا پرکاری تیروئید، دیابت، بیمار­ی­های قلبی، پارکینسون و… باشد. اما با این حال یک عارضه ایدیوپاتیک یا نهان­زاد است و به طور کامل و قطعی نمی­توان علت بروز آن را تشخیص داد. این عارضه اگر چه در نهایت خود به­ خود درمان خواهد شد اما درد آن بسیار ناراحت­ کننده است و تحمل آن برای چندین سال بسیار دشوار می­باشد.

طبق مطالعات صورت گرفته پی آر پی یکی از اقدامات موثر برای بهبود این بیماری است و در جلوگیری از التهاب و بهبود پروسه التیام­بخشی کپسول اثر زیستی مستقیمی به جای می­­گذارد. اگر چه روش اصلی درمان این عارضه تزریق استروئید به شمار می­آید اما مطالعات حاکی از آن است که بهبود بیمارانی که پی آر پی تزریق می­کنند خیلی سریع­تر از بیمارانی است استروئید دریافت نموده ­اند.

پارگی روتاتور کاف یا عضلات گرداننده شانه

روتاتور کاف یا عضلات چرخاننده شانه گروهی از عضلات و تاندون­ها هستند که سبب ثبات مفصل شانه در جای خود شده و امکان حرکت بازو و شانه می­شوند. عارضه ­های مرتبط با روتاتور کاف را می­توان شایع­ترین مشکلات مفصل شانه دانست. پارگی تاندونیت شانه و بورسیت، پارگی روتاتور کاف، ناپایداری مفصل شانه اعم از در رفتگی قبلی مفصل شانه، سستی رباط­ها و… مواردی هستند که این عارضه را به وجود می­آورند. برای بهبود کیفیت تاندون و عضله در این بیماری می­توان از روش پی آر پی کمک گرفت که سرعت و سهولت فرآیند التیام بخشی را ممکن می­سازد. پارگی ضخامت کامل روتاتور کاف در واقع سبب بیرون آمدن کامل تاندون از استخوان می­ شود و برای رفع این پارگی، حتماً باید ترمیم جراحی صورت بگیرد. اما طی مطالعات پژوهشگران با تزریق پی آر پی می­توان پارگی­های جزئی تاندون را التیام بخشید و حتی این روش در بهبود ظاهر تاندون نیز موثر است.

پی آر پی در ترمیم روتاتور کاف همچنین به عنوان یک روش درمانی کمکی نیز کاربرد دارد. معمولاً بیشتر بیماران بعد از تزریق کاهش درد و سریع­تر طی شدن دوره نقاهت را گزارش نموده ­اند.

تاندونیت یا التهاب شانه

به طور کلی تاندون روتاتور کاف، شامل تاندون­های فوق­ خاری، زیرخاری، گرد کوچک و زیرکتفی است. روتاتور کاف سبب پایداری مفصل شانه می­ شود و باعث خواهد شد شانه در دامنه حرکتی کامل خود حرکت کند. اما هنگامی که سر استخوان بازو به طور کامل از کاسه خود بیرون آید لق شدگی یا بی ثباتی شانه رخ می­­دهد و ناپایداری مفاصل شانه را به وجود می­آورد.

بر اثر تحلیل رفتن و ساییدگی، تاندون تضعیف می­ شود و در نتیجه فرد با درد بیشتر و مشکل در حرکت شانه رو به رو می ­شود و در این حالت عارضه تندینوزیس رخ خواهد داد. تاندونیت و تندینوزیس هر دو مشکلات تاندون را به همراه خواهند داشت و ترکیب آن­ها، تاندینوپاتی نامیده می­ شود. تزریق پی آر پی به شانه را می­توان یکی از روش­های درمانی موثر در بهبود درد، عملکرد و آسیب­ شناسی تاندون دانست.

ناپایداری و لق شدگی شانه

در بین مفاصل بدن، مفصل شانه متحرک ­ترین است و شانه در جهت­ های بسیاری چرخش دارد. اگر چه این یک مزیت بزرگ برای افراد است اما در رفتن مفصل شانه نیز به همین دلیل در بسیاری از افراد بسیار شایع است. در واقع بیرون آمدن سر استخوان بالای بازو از حفره گلنوئید هر چند جزئی سبب در رفتگی شانه می­ شود. در صورت کامل بودن در رفتگی، سر استخوان به طور کامل از حفره مفصلی خارج خواهد شد. در هر دو حالت جزئی و کامل، ناپایداری شانه و درد دیده می­ شود.

چنانچه در رفتگی شانه به یک مشکل عودکننده تبدیل شود گاهی برای جلوگیری از در رفتگی مجدد شانه از بریس استفاده می شود. اما در صورت عدم تاثیر درمان و بستن بریس، فرد باید به منظور ترمیم یا سفت کردن رباط­های پاره یا کشیده­ شده نگهدارنده مفصل، جراحی شود. این عمل به ویژه برای ورزشکاران جوان بسیار ضروری است. تزریق پی آر پی نیز در این بین کمک می­کند تا پارگی یا ساییدگی بافتی، ترمیم پیدا نماید که معمولاً بر اثر عامل­های درونی و بیرونی مستعد آسیب­ دیدگی و از کار افتادگی است. با تزریق پی آر پی درد کاهش پیدا نموده و دوره نقاهت سریع­تر طی می­ شود.

سندروم گیر افتادگی یا ایمپینجمنت شانه

سندروم گیرافتادگی شانه در واقع ناشی از گیر افتادن تاندون­های عضله روتاتور کاف است. این تاندون­­ها از بین مفصل شانه از درون فضای استخوانی تنگی به نام فضای ساب آکرومیال (زیراخرمی) عبور می­کنند. منظور از گیرافتادگی، برخورد یا درگیر کردن استخوان است و به دنبال آن تحریک و فشار مکرر، آسیب­ دیدگی و درد نیز اتفاق خواهد افتاد.

در این عارضه در زمان بلند کردن بازو، کیسه ­های مفصلی و تاندون­ها، به نوک شانه فشار وارد می ­شود. لذا روش تزریق پی آر پی به شانه می­تواند سبب بهبود دامنه حرکتی درون مفصل شود و سبب جلوگیری از مشکلات ناشی از گیرافتادگی شانه خواهد شد.

بورسیت شانه

این عارضه که به بورسیت زیر کتفی نیز معروف است معمولاً همراه با درد، حساسیت به لمس و ورم بورس خود را نشان خواهد داد. بورس در واقع کیسه­ ای پر از مایع در زیر پوست و عموماً بر روی مفصل است که بین تاندون و استخوان نقش محافظ را دارد. اگر چه هر فردی در معرض این بیماری­ است اما افرادی که از شانه خود استفاده بیشتری دارند بیشتر به این بیماری دچار می­شوند.

آماس کیسه­ های مفصلی

در اثر استفاده بیش از حد از شانه، افراد ممکن است درگیر عارضه آماس کیسه­ های مفصلی شوند. در این عارضه، التهاب و درد در ناحیه شانه رخ خواهد داد و برای کاهش این درد و التهاب، درمان با پلاسمای غنی از پلاکت موثر است.

پی آر پی شانه دارای چه مزایایی است؟

روش تزریق پی آر پی به دلایل مختلفی این روزها توسط بسیاری از پزشکان به عنوان روشی موثر برای درمان مشکلات مربوط به شانه استفاده می­ شود. از مزایایی که سبب محبوبیت این روش درمانی شده است می­توان به موارد زیر اشاره نمود:

  1. میزان ماندگاری نتایج تزریق پی آر پی، بالا است؛
  2. این روش جایگزین بسیار مناسبی برای روش­های درمانی مانند داروهای مسکن یا عمل­های تهاجمی برای رفع مشکلات ارتوپدی است؛
  3. برخلاف جراحی باز که دوره نقاهت آن بین چند هفته تا چند ماه است افراد بعد از اولین تزریق پی آر پی، ظرف یک هفته به خوبی شاهد مزایای پی آر پی خواهند بود و در واقع این روش اثرگذاری سریعی دارد؛
  4. در این روش نیازی به بخیه نیست؛
  5. به دلیل استفاده از خون خود بیمار، احتمال انتقال عفونت به صفر و نیز بروز حساسیت بسیار کاهش پیدا می­کند؛
  6. پروسه آماده­ سازی و ریکاوری بعد از تزریق، تنها یک یا دو ساعت است و هیچ نیازی به بستری بیمار نیست و پس از آن فرد بدون نیاز به استراحت طولانی، می­تواند روال زندگی خود را از سر بگیرد؛
  7. اگر چه معمولاً تزریق پی آر پی در فاصله­ های دو تا سه هفته ­ای تکرار می­ شود اما بیماران از همان تزریق اول یا دوم، به خوبی متوجه کاهش درد خود خواهند شد و علائم بیماری نیز به تدریج کاهش پیدا می­کند.

تزریق پی آر پی به شانه برای چه افرادی مناسب است؟

تزریق پی آر پی یکی از روش­های درمانی نوین است که در زمینه­ های مختلفی برای بهبود افراد بهره گرفته می­ شود. تحقیقات نشان می­دهد که در مراحل اولیه آرتریت فرسایشی افراد می­تواند نتیجه مطلو­ب­تری را کسب کنند. لذا این روش یک انتخاب مناسب برای افرادی است که هنوز در مراحل اولیه آرتریت هستند و از روش­های درمانی دیگری چون مصرف داروهای غیراستروئیدی ضدالتهاب و فیزیوتراپی نتیجه رضایت­بخشی نگرفته­ اند و از طرفی آمادگی لازم جهت جراحی تعویض مفصل را ندارند.

با توجه به آن که پی آر پی یک فرآورده زیستی تهیه شده از خون خود بیمار است، لذا بهترین متقاضی تزریق پلاسما، بیماران سالم­تر هستند. هر چه فرد از سلامت بیشتری برخوردار باشد نتیجه بهتری را از این روش دریافت خواهد نمود. معمولاً اکثر بیماران مایل هستند که عمل جراحی را به عنوان آخرین گزینه باقی بگذارند و پیش از آن روش­های ایمن مختلف را انتخاب کنند.

تزریق پی آر پی به شانه به چه افرادی توصیه نمی ­شود؟

بهتر است افرادی که دارای شرایط زیر هستند از انجام این روش درمانی خودداری نمایید:

  • بیمارانی با عفونت فعال
  • افراد دارای اختلالات خونی
  • افراد مبتلا به کم خونی
  • خانم­های باردار

همچنین این روش درمانی به افرادی که دارای بیماری­های زیر هستند نیز توصیه نمی­ شود:

  • هپاتیت C
  • ایدز
  • انواع سرطان خون
  • بیماری­های قلبی عروقی نیازمند مصرف داروهای رقیق­ کننده
  • سرطان پوست در ناحیه تحت درمان

نحوه انجام عمل تزریق پی آر پی به شانه

نحوه فرآیند تزریق پی آر پی به شانه چگونه است؟

تزریق پی آر پی یک روش درمانی کم تهاجمی است که به صورت سرپایی به کمک داروهای بی­ حسی موضعی انجام خواهد شد. در ابتدای این روش درمانی از فرد کمی خون گرفته می­ شود. پس از آن خون در سانتریفیوژ با سرعتی بالا چرخانده خواهد شد. به کمک سانتریفیوژ ترکیبات تشکیل ­دهنده خون از هم جدا می­شوند و از این رو منبعی سرشار از پلاکت حاصل می ­شود. در واقع تعداد پلاکت­ها و فاکتورهای رشد به 5 برابر حالت عادی می­رسد.

در نهایت پلاسمای غنی از پلاکت توسط پزشکی در محلی از بدن که نیازمند ترمیم و بازسازی است تزریق می­­­گردد. این روش درمانی معمولاً برای اکثر افراد بدون درد است و نهایت بین 45 تا 60 دقیقه زمان می­برد.

چگونه برای تزریق پی آر پی به شانه آماده شویم؟

برای آمادگی هر چه بیشتر برای انجام تزریق پی آر پی شانه نیاز است که پیش از مراجعه به مرکز تزریق پی آر پی به نکات زیر توجه داشته باشید:

  1. حداقل 5 روز قبل از درمان، از مصرف داروهای ضدالتهابی خودداری کنید؛
  2. یک هفته قبل از درمان، مکمل­ها یا داروهای گیاهی رقیق­کننده خون را کنار بگذارید؛
  3. از یک ماه قبل تزریق استروئیدی را متوقف کنید؛
  4. یک تا دو هفته پیش از درمان، مصرف استروئیدهای سیستمی را قطع نمایید؛
  5. روز درمان حتماً صبحانه ­ای سالم و کامل میل نموده و مصرف آب فراوان را فراموش نکنید.

این نکته لازم به ذکر است که در صورت مصرف داروهای استروئید خوراکی، در رابطه با نحوه قطع مصرف آن­ها با پزشک مشورت کنید. زیرا ممکن است مصرف ناگهانی این داروها عوارضی را به همراه داشته باشد. لذا پزشکان هر گونه توقع یا مصرف رژیم­های داروهایی را بدون مشورت با دکتر تجویز کننده داروها را منع می­کنند.

مراقبت­های بعد از تزریق پی آر پی به شانه چیست؟

پس از تزریق پی آر پی رعایت نکات زیر کمک می­کند تا نتیجه مطلوب­تری را از این روش گرفته و همچنین از بروز عوارض احتمالی جلوگیری نمایید:

  1. توصیه می­ شود پس از تزریق، تا پایان روز به استراحت بپردازید؛
  2. روز پس از تزریق پی آر پی، کمتر از شانه ­ای که تحت درمان قرار گرفته است کار بکشید اما از بی حرکت نگه داشتن آن نیز خودداری کنید تا مفصل فرصت کافی برای بهبود داشته باشید و همچنین ماده تزریق شده توسط بافت­های پیرامون شانه جذب شود؛
  3. ممکن است در محل تزریق کمی احساس درد و ناراحتی داشته باشید که از عوارض عادی این روش است و سازگاری بدن با مواد تزریقی را نشان می­دهد و در واقع به منزله این است که بدن در حال التیام پیدا کردن می­باشد. لذا حتماً برای تسهیل فرآیند التیام­ بخشی آب فراوانی بنوشید؛
  4. بعد از تزریق پی آر پی از مصرف هر گونه دارو به جز مواردی که پزشک تجویز کرده است خودداری کنید. لزوم عدم مصرف دارو به دلیل مختل نشدن فرایند التیام ­بخشی یا بروز عوارض جانبی شدید است؛
  5. تا 72 ساعت از قرار دادن کمپرس سرد یا گرم در محل تزریق خودداری کنید؛
  6. تا چند روز پس از تزریق به هیچ عوان از وان آب داغ یا سونا استفاده نکنید؛
  7. تا دو روز بعد از تزریق مصرف مشروبات الکلی ممنوع است؛
  8. تا 24 ساعت بعد از تزریق از استحمام خودداری نمایید؛
  9. از کشیدن سیگار خودداری کنید.

بعد از چند هفته می­توانید مصرف داروهای ضدالتهابی را آغاز نموده و تحت نظر پزشک فیزیوتراپی یا ورزش را دنبال کنید.

تزریق پی آر پی به شانه چه عوارضی دارد؟

تزریق PRP شانه نیز مانند هر روش درمانی دیگری ممکن است عوارضی را به همراه داشته باشد که البته خوشبختانه این عوارض بسیار نادر هستند. اما در هر حال نیاز است که پیش از انتخاب این روش درمانی، با این عوارض احتمالی، آشنایی داشته باشید. به طور کلی تزریق پی آر پی ممکن است عوارض زیر را همراه داشته باشد:

  • افزایش درد و التهاب در محل تزریق
  • خونریزی و کبودی
  • عفونت محل تزریق
  • عدم تسکین علائم و تشدید آن
  • تغییر رنگ پوست
  • حساسیت به داروی بی­ حسی موضعی
  • آسیب دیدگی عصب­ها یا رگ­های خونی
  • عدم دستیابی به نتیجه موفقیت­آمیز
  • خشکی یا درد طولانی­ مدت

میزان ماندگاری تزریق پی آر پی به شانه چقدر است؟

معمولاً تزریق پی آر پی تا 9 ماه تاثیرگذار است و البته این مدت زمان برای تمامی بیماران به یک اندازه نیست. همچنین نمی­توان که برای تمامی عارضه­ و مشکلات، یک نتیجه کلی و یکسان را انتظار داشت. طبیعی است که برای مشکلات ارتوپدی شدید و پیچیده، روش پی آر پی برای زمان کمتری موثر است.

یکی دیگر از عواملی که تعیین­ کننده مدت زمان اثرگذاری درمان است را می­توان سلامت عمومی متقاضی دانست. هر چه فرد سالم­تر باشد نسبت به درمان واکنش بیشتری نشان داده و بهتر قادر به حفظ اثر درمان خواهد بود. روش واکنش نشان دادن بدن بیمار به تزریق نیز از دیگر عوامل تعیین ­کننده میزان و مدت زمان اثرگذاری آن است.

معمولاً پزشکان تمام تلاش خود را به کار خواهند گرفت که با همان یک بار تزریق فرد بهترین نتیجه التیام ­بخشی را دریافت کند. اما بی­شک در شرایطی مانند پارگی جدی روتاتور کاف یا شدت بالای آرتریت مفصل شانه نیاز است که دو یا سه تزریق در طی چند ماه انجام شود.

تزریق prp به شانه

هزینه تزریق پی آر پی به شانه چقدر است؟

با توجه به آن که ماده اصلی تزریق شده در روش PRP از بدن خود بیمار گرفته می­ شود می­توان گفت بخش زیادی از هزینه ­ها به این علت کاهش پیدا خواهد نمود و در کل نیز تزریق پی آر پی در مقایسه با عمل­های جراحی یک روش مقرون به صرفه است.

همچنین هزینه­ های نهایی کاملاً وابسته به تعداد جلسات و گستردگی ناحیه تزریق است. لذا برای تعیین دقیق هزینه تزریق پی آر پی شانه نیاز است که حتماً شرایط شما توسط پزشک بررسی شود.

پی آر پی برای تزریق به شانه چگونه ساخته می­ شود؟

به منظور ساخت پی آر پی جهت تزریق به شانه، کمی از خون فرد گرفته شده و پلاکت­های آن طی عملیاتی از دیگر اجزای خون جدا خواهد شد. در نهایت به وسیله پزشک پلاکت­های غلیظ شده و فاکتورهای رشد با خون باقی مانده ترکیب شده و به کمک بی حسی موضعی به فرد تزریق می­ شود و به این شکل بهبود و تسکین درد اتفاق می­افتد.

تعداد جلسات پی آر پی شانه چقدر است؟

این که برای درمان با تزریق پی آر پی شانه به چند جلسه تزریق نیاز است کاملاً به شرایط شما بستگی دارد. در واقع با توجه به نوع بیماری و شدت آن، تعداد جلسات موردنظر تغییر پیدا می­کند. خیلی از اوقات افراد حتی با یک جلسه بهبودی قابل توجهی کسب می­کنند اما نمی­توان انتظار داشت که تمامی افراد تنها با یک جلسه، بهبودی کاملی به دست آورند.

اغلب افراد باید برای کسب نتیجه رضایت­بخش از پی آر پی شانه، تعداد 2 تا 6 جلسه تزریق را پشت سر بگذارند.

چه عواملی در موفقیت PRP شانه موثر هستند؟

تزریق پی آر پی برای تمامی افراد، به یک شک عمل نمی­کند. دو عامل زیر از مهم­ترین عواملی هستند که سبب تفاوت در نتایج می­شوند:

1. ناحیه تحت درمان

بسته به این که تزریق پی آر پی برای کدام بخش از شانه انجام می­ شود نتیجه نهایی و میزان اثربخشی متفاوت خواهد بود. اما معمولاً این روش برای هر ناحیه، نتیجه رضایت­بخشی را به همراه دارد.

2. نوع بیماری و شدت آن

میزان موفقیت استفاده از این روش درمانی، همچنین تحت تاثیر نوع و شدت آسیب­ دیدگی نیز خواهد بود. در واقع با توجه به این که بیمار در اثر ضربه ناگهانی دچار آسیب ­دیدگی شده است یا درد مزمنی دارد و این در طی بازه زمانی طولانی ایجاد شده و تشدید پیدا کرده است شانس نتیجه گرفتن از این روش نیز متفاوت است.

آیا برای تمامی آسیب­­های تاندونی و رتاتور کاف می­توان از تزریق پی آر پی استفاده کرد؟

پی آر پی اگر چه روشی موثر برای آسیب­های شانه است اما نمی­توان آن را برای تمامی آسیب­های رتاتور کاف تجویز نمود. برای نمونه این روش ممکن است نتیجه موثری را برای درمان پارگی­های رتاتور کاف که در آن تاندون جمع شده است به همراه نداشته باشد. (در وضعیت جمع شدن تاندون، بخش­های پاره شده تاندون از هم فاصله زیادی می­گیرند.)

در زمان تصمیم به انجام پی آر پی، حتماً نیاز است که به سراغ مرکزی بروید که در آن افرادی حاذق و کاربلد مشغول به فعالیت باشند. برای انجام تزریق پی آر پی روش­های مختلفی وجود دارد که در این بین تنها افراد باتجربه به خوبی با این روش­ها آشنا هستند.

برای مثال برخی از پزشکان پس از تزریق پی آر پی، داروهای آنتی بیوتیک تجویز خواهند نمود زیرا این ماده احتمال دارد نتایج یا تاثیر خلاف انتظاری را به همراه داشته باشد. چرا که به اعتقاد برخی پزشکان، پی آر پی سبب تحریک واکنش التهابی طبیعی خود بدن خواهد شد. بعضی از پزشکان نیز تزریق پی آر پی را به روش­هایی چون تزریق داروهای استروئیدی انجام می­دهند و به این موضوع توجهی نخواهند داشت که ماده پی آر پی دقیقاً باید به چه محلی تزریق شود.

پزشکان و متخصصینی که در زمینه تزریق پی آر پی از تجربه بالایی برخوردار باشند قطعاً برای پیدا کردن نقطه دقیق تزریق، از تصاویر سونوگرافی استفاده می­کنند و همچنین با کشت بهترین پی آر پی، روش درمانی ایمن و موثری را برای بیمار فراهم خواهند نمود.

چه مدت بعد از تزریق پی آر پی به شانه، بهبودی حاصل می ­شود؟

معمولاً افراد تنها چند روز بعد از تزریق، بهبودی خود را به دست می­آورند این در حالی است که در روش­های دیگر مانند جراحی رتاتور کاف، فرد ممکن است بعد از چندین ماه، بهبودی پیدا کند. همچنین برخلاف زمان عمل جراحی، پس از تزریق پی آر پی نیازی به استفاده از باند نگهدارنده دست نیست. لذا می­توان این روش را روشی با اثربخشی سریع دانست.

خوشبختانه تاکنون هیچ رابطه ­ای میان تزریق پی آر پی و آرتروز پیدا نشده است. این در حالی است که در مورد جراحی مفصل تا به حال چندین بار، بروز و پیشرفت آرتروز مشاهده شده است. به منظور کسب نتیجه بهتر باید پس از انجام درمان پی آر پی در رابطه با مشکلاتی چون آسیب دیدگی روتاتور کاف، فرد تحت یک برنامه توان­بخشی قرار بگیرد. معمولاً شما پس از تزریق پی آر پی، بایستی به توصیه پزشک برای مدتی کوتاه پیش از شروع برنامه توان­بخشی، از انجام ورزش خودداری کنید.

چه تفاوتی میان PRP شانه و درمان با سلول ­های بنیادی وجود دارد؟

شما می­توانید درمان پی آر پی و درمان با سلول­های بنیادی را به طور جداگانه یا به صورت همزمان با هم انجام دهید. در روش تزریق پی آر پی همانطور که گفته شد اجزای خون فرد در دستگاه سانتریفیوژ جدا شده و از این طریق مایعی سرشار از پلاکت­های خونی و حاوی فاکتورهای رشد به دست می­آید.

اما در روش سلول­های بنیادی، از مغز استخوان سلول­های بنیادی گرفته می­ شود که این گروه از سلول­ها هنوز هم به دسته خاصی از سلول­ها اختصاص داده نشده­ اند. در مورد سلول­های بنیادی این ایده است که امکان آن هست تا یک سلول تخصیص نیافته را در فضای خالی محل آسیب دیده قرار داد و پس از آن، این سلول بنیادی به سلولی متناسب برای آن موقعیت تبدیل خواهد شد و به این شکل سبب تسریع روند بهبودی می­ شود.

بهترین دکتر برای تزریق پی آر پی شانه

قطعاً برای گرفتن نتیجه­ای مطلوب از هر روش درمانی نیاز است که به یک پزشک متخصص و کاربلد در فیلد موردنظر مراجعه نمود. در مورد تزریق پی آر پی به شانه نیز بسیار مهم است که این کار توسط پزشکی باتجربه و حاذق انجام شود. دکتر آنا آوامهر، بهترین متخصص طب فیزیکی در تهران است که می­توانید برای درمان بیماری­های مختلف مربوط به شانه به او مراجعه نموده و باقی کار را به این پزشک حرفه ­ای بسپارید.

دکتر آوامهر، به خوبی با انواع روش­های تزریق پی آر پی به شانه آشنایی دارد و با توجه به شرایط شما بهترین تزریق پی آر پی شانه را برای شما انجام خواهد داد.

حرف آخر

پی آر پی شانه همانطور که در این مطلب به آن اشاره شد یکی از روش­های بدون خطر و آسان برای درمان مشکلات مربوط به شانه است. در صورتی که تزریق پی آر پی به شانه را در یک کلینیک مجهز و حرفه ­ای و زیر نظر یک پزشک متخصص و کاربلد انجام دهید قطعاً این روش می­تواند برای شما موثر و رضایت­بخش باشد.

پرسش و پاسخ­ های پیرامون پی آر پی شانه

آیا پی آر پی شانه روشی بی­خطر است؟

پی آر پی یکی از معدود روش­های درمانی بدون خطر است. این روش به دلیل استفاده از پلاسمای غنی شده خون خود فرد، یک روش ایمن به شمار می­آید و احتمال واکنش نامطلوب یا انتقال بیماری در این روش وجود نخواهد داشت.

آیا پس از پی آر پی شانه می­توان رانندگی کرد؟

در صورتی که شما پس از تزریق شانه امکان استفاده راحت و بدون درد از شانه خود را داشته باشید قادر به رانندگی خواهید بود. معمولاً این احساس راحتی را ظرف یک هفته بعد تزریق تجربه خواهید نمود.

آیا بعد از تزریق پی آر پی شانه می­توان ورزش کرد؟

بهتر است تا سه روز پس از تزریق، فعالیتی حداقلی داشته باشید و پس از یک هفته فعالیت­های سبک را آغاز کنید.

بعد از چند وقت می­توان اثر تزریق پی آر پی را مشاهده نمود؟

بسته به نوع عارضه معمولاً دو تا شش هفته بعد از تزریق نتیجه مشخص می­ شود.

 آیا بعد از اولین تزریق پی آر پی نتایج مشخص می­ شود؟

از آن جایی که بدن هر فرد با دیگری متفاوت است لذا پی آر پی استخراج شده از بدن بیماران نیز با هم یکسان نیست. با این حال بیشتر بیماران بعد از چند بار تزریق، نتایج رضایت­بخشی را شاهد بوده­ اند. به طور کلی برای نتیجه گرفتن از این روش باید کمی صبور بود.

آیا نتیجه تزریق پی آر پی دائمی است؟

بر اساس نوع مشکل میتواند موقتی یا دائمی باشد و ماندگاری نتایج آن معمولاً تا 9 ماه است.

فاصله بین دو جلسه تزریق پی آر پی شانه باید چقدر باشد؟

معمولاً تزریق پی آر پی در سه ماه اول باید ماهی یک بار انجام شود.

هر جلسه پی آر پی شانه چقدر زمان می­برد؟

تزریق پی آر پی معمولاً نزدیک به 30 دقیقه تا یک ساعت طول می­کشد و بیشتر این زمان، به جداسازی پلاسما اختصاص دارد.

آیا پی آر پی شانه درد دارد؟

به طور کلی این روش یک روش بدون درد است. اما با این حال باز هم همه چیز به فرد موردنظر و نیز ناحیه تزریق بستگی دارد. گاهی پزشک برای راحتی بیمار از بی­ حس­ کننده موضعی استفاده می­کند.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *