تصور کنید که روزی مشغول انجام کارهای خود هستید و ناگهان دردی شدید و ناخوشایند را در عضلات گردنتان حس می کنید. این درد و اسپاسم به تدریج شدید می شود تا جایی که منجر به گرفتگی عضلات گردن، شانه و کتف شما می شود. «گرفتگی عضلانی بدن» اتفاقی ناخوشایند است که منجر به بروز درد، اسپاسم شدید و محدودیت حرکتی می شود.
در این نوشته می خواهیم درباره گرفتگی عضلانی و روشهای درمان آن با شما صحبت کنیم. اکثر افراد، حداقل یک بار گرفتگی عضلات گردن، شانه، پشت کمر، دستها، پاها، پشت پا و جلوی ران را در زندگی خود تجربه می کنند. احتمالاً شما هم بعد از ورزش یا کارهای سنگین، دچار گرفتگی عضلات و اسپاسم عضله ها شده اید. در صورتی که اسپاسم عضلات مقطعی و زودگذر باشد، مشکل خاصی پیش نمی آید؛ اما زمانی که گرفتگی عضلات شدید و طولانی شود، تمام اندامها و قدرت بدنی را تحت تاثیر قرار می دهد. در این صورت باید به دنبال راه های موثر برای درمان گرفتگی عضلات بود. در صورتی که گرفتگی عضلانی درمان نشود، هرگونه حرکت بدن با درد شدید همراه خواهد بود و احتمال بروز آسیبهایی مانند پارگی و فلج عضله نیز وجود دارد.
قبل از هرچیز، بیایید ببینیم که گرفتگی عضلانی چیست و به چه دلیل اتفاق می افتد؟
گرفتگی عضلانی چیست؟
عضلات یکی از مهمترین بخش های بدن ما هستند که به ما کمک می کنند بتوانیم به راحتی حرکت کنیم، اجسام مختلف را برداریم و جابجا کنیم و بخش های مختلف بدنمان را تکان دهیم. عضلات بدن ما، دائماً در حال منقبض شدن و شل شدن هستند؛ مثلاً زمانی که می خواهیم جسمی را از روی دیوار برداریم، عضله جلو بازو منبسط شده و عضله پشت بازو منقبض می شود. بعد از اتمام فعالیت، عضلات به حالت طبیعی برمی گردند و مشکلی وجود ندارد. حالا اگر این انقباض و گرفتگی در عضله باقی بماند، فرد مشکل سفتی در عضله را به وضوح حس و لمس می کند و هنگام انجام حرکاتش با مشکل روبرو می شود.
گرفتگی عضلانی به معنای حرکت غیرارادی و غیرطبیعی در یک یا چند عضله است که معمولاً به صورت ناگهانی اتفاق می افتد. گرفتگی عضلانی با درد و محدودیت حرکتی همراه است.
گاهی اوقات ممکن است به خاطر فشار زیاد به عضلات، دچار گرفتگی عضلانی شویم که در این صورت، قطعا درد شدیدی را تجربه خواهیم کرد و نمی توانیم به راحتی کارهای روزمره خود را انجام دهیم. اگر دچار گرفتگی عضلانی شده اید، با لمس عضله موردنظر، سفت بودن آن را کاملاً حس می کنید و متوجه خواهید شد که عضله شما دچار اسپاسم یا گرفتگی عضلانی شده است.
حالا علت گرفتگی عضلات بدن چیست؟
بسیاری از افراد، گرفتگی عضلانی را بعد از تمرین ورزشی سنگین در باشگاه، کار کشیدن زیاد از عضلات یا بعد از بیدار شدن از خواب تجربه می کنند. اگر نگاهی به نظرات افراد درباره گرفتگی عضلانی در نی نی سایت بیندازید، متوجه خواهید شد که احتمال بروز اسپاسم در گردن، شانه، کتف، ساق پا و… چقدر زیاد است و چگونه زندگی افراد را تحت تاثیر قرار می دهد.
گاهی اوقات، گرفتگی عضلانی کوتاه و لحظه ای است و خودبهخود بهبود پیدا می کند. اما گاهی پیش می آید که گرفتگی عضلات بیشتر از چند روز طول می کشد و فرد را حسابی درگیر می کند.
مهم است بدانید که گرفتگی عضلانی مشکل خیلی حادی نیست، اما نوعی هشدار برای ضعیف بودن عضله های بدن است که باید آنها را با استفاده از تمرینات ورزشی مناسب یا با کمک جلسات فیزیوتراپی، تقویت کنید تا دیگر دچار این مشکل نشوید.
انواع گرفتگی عضلانی چه هستند؟
حالا که با مشکل گرفتگی عضلانی آشنا شدید، می خواهیم به سراغ این برویم که برخی از رایج ترین انواع گرفتگی عضلانی را به شما معرفی کنیم تا در مورد هرکدام از آنها، اطلاعات بیشتری کسب کنید.
گرفتگی عضلانی به دسته های زیر تقسیم بندی می شود:
1- گرفتگی عضلانی ورزشی:
در ورزش های مختلفی که وجود دارند، ما حرکات مختلفی را انجام می دهیم و دائماً در حال حرکت هستیم. گاهی اوقات، حرکات ورزشی مختلف، فشار زیادی را به عضلات ما وارد می کنند. در این حالت به خاطر فشار وارد شده به عضلات و ماهیچه ها، عضلات بخش های مختلف مخصوصا پاها دچار گرفتگی و اسپاسم می شوند که با درد زیادی نیز همراه است.
اسپاسم ورزشی تنها به خاطر فشار به عضلات نیست و گاهی اوقات به دلیل خستگی زیاد یا گرمازدگی نیز اتفاق می افتد؛ این نوع گرفتگی عضلانی معمولا تنها در قسمت پا رخ می دهد و امکان این که در قسمت های بالایی بدن مانند بازوها و… دچار اسپاسم عضلانی شوید، بسیار کم است.
2- گرفتگی عضلانی شبانه:
این نوع از اسپاسم عضلانی معمولاً پس از یک روز خسته کننده اتفاق می افتد و تنها تفاوت آن با مورد قبلی این است که بدون ورزش کردن نیز ممکن است برایتان رخ دهد.
نکته مهمی که باید بدانید این است که گرفتگی عضلانی شبانه، بیشتر در قوس پا ایجاد می شود و بر اثر میزان خستگی بدن، ممکن است شدید یا خفیف باشد.
3- اسپاسم عضلانی قاعدگی:
زمانی که خانم ها در دوره قاعدگی هستند، رحم آنها انقباض های مختلفی را تجربه می کند که این انقباض ها، دقیقا همان اسپاسم عضلانی هستند و دردهای شدیدی را برای این افراد ایجاد می کنند.
این درد به خاطر انقباض ناشی از مرگ سلول های دیواره رحم اتفاق می افتد و شدت آن در روزهای اول دوران پریود زیاد است.
4- گرفتگی عضلانی عصبی:
نوع دیگری از اسپاسم عضلانی که بیشتر در کودکان شایع است، اسپاسم عصبی است. این مشکل معمولا به خاطر قطع شدن ارتباط مغز با عضله موردنظر اتفاق می افتد. این مشکل، بعضی از بزرگسالان را نیز درگیر می کند.
در این حالت زمانی که مغز شما دستوری را به عضله موردنظر ارسال می کند، دستور به عضله نمی رسد و این موضوع در نهایت به گرفتگی عضلانی عصبی منجر می شود.
5- دیستونی یا اسپاسم عصبی گسترده:
دیستونی، نوع دیگری از اسپاسم عضلانی عصبی است که نسبت به مورد قبلی بسیار شدیدتر بوده و با احتمال بروز مشکلاتی مانند پیچ خوردگی پا و برگشتن پا همراه است.
این نوع از اسپاسم عضلانی بسیار مهم است و باید جدی گرفته شود تا آسیب های شدیدتری را به بدن وارد نکند و فرد بتواند به راحتی با آن مواجه شود.
6- اسپاسم عضلانی کوتاه و مکرر:
نوع دیگری از گرفتگی عضلانی وجود دارد که به صورت کوتاه و مکرر ممکن است برایتان اتفاق بیفتد که به آن فاسیکولاسیون گفته می شود. این نوع از اسپاسم معمولا در افراد سالم و بدون مشکل رخ می دهد و بسیار خفیف است. فاسیکولاسیون، مشکلی خاصی را برای فرد ایجاد نخواهد کرد.
مواردی مانند پرش پلک، سکسکه و… از همین نوع گرفتگی عضلانی هستند و خطر خاصی برای بدن ندارند. البته باید بگوییم که در برخی از افراد، فاسیکولاسیون به صورت شدید و بدخیم اتفاق می افتد که در این صورت باید این مشکل را به سرعت درمان کرد.
7- اسپاسم عضلانی ناشی از اختلال عصبی:
نوع دیگری از گرفتگی عضلانی وجود دارد که معمولا به خاطر وجود چندین اختلال عصبی در بدن اتفاق می افتد و ممکن است بسیار سریع بیاید و برود. البته باید بگوییم این نوع اسپاسم که به آن میوکلونوس نیز گفته می شود، شدت زیادی دارد و با درد زیادی همراه است.
8- اسپاسم ریتمیک:
اسپاسم بعدی که ممکن است برای برخی از افراد اتفاق بیفتد و معمولا با نوع قبلی اشتباه گرفته می شود، کلونوس نام دارد. این نوع از اسپاسم به خاطر رفلکس کششی، در قسمت های مختلف بدن ایجاد می شود و با درد بسیار زیادی نیز همراه است.
این نوع اسپاسم معمولاً به عنوان نشانه ای برای سکته مغزی یا سایر آسیب های نخاعی در نظر گرفته می شود.
9- گرفتگی عضلانی لرزشی:
یکی از انواع گرفتگی عضلانی که قطعا همه ما آن را تجربه کرده ایم، لرزش است. لرزش ممکن است به خاطر دلایل مختلفی مانند ترس، ورزش شدید، لرزش به خاطر سرما و… اتفاق بیفتد. گرفتگی عضلانی لرزشی معمولاً زمانی رخ می دهد که بخواهیم از عضلات خاصی استفاده کنیم، اما نتوانیم به راحتی این کار را انجام دهیم.
این نوع از اسپاسم، خفیف ترین نوع اسپاسم عضلانی است که مشکل خاصی نیز ایجاد نمی کند و با خارج شدن از آن فضا یا محیط، کاملا برطرف خواهد شد. این نوع از اسپاسم ممکن است بر اثر استرس نیز ایجاد شود که با برطرف شدن عامل استرس، معمولاً رفع خواهد شد.
10- لرزش عضلانی یا میوکیمیا:
این نوع از اسپاسم عضلانی، در افراد سالم رخ می دهد و به خاطر خستگی بیش از حد یک عضله اتفاق می افتد. در این حالت عضله موردنظر موج دار می شود یا و شما لرزش را در همان عضله خاص احساس می کنید. شدت لرزش عضلانی، براساس میزان خستگی و سایر عوامل، ممکن است شدید یا ملایم باشد.
در صورتی که شدت لرزش عضلانی زیاد باشد، برای درمان این مشکل باید به پزشک متخصص مراجعه کرد تا درمان فرد سریعتر آغاز شود.
11- گرفتگی عضلانی نقطه ای:
آخرین نوع گرفتگی عضلانی، گرفتگی عضلانی نقطه ای است. افرادی که به درستی از بدن خود استفاده نمی کنند با این مشکل مواجه می شوند. در این حالت، قسمت خاصی از یک عضله دچار انقباض می شود که در نتیجه آن درد زیادی را تجربه خواهید کرد.
یکی از شایع ترین انواع این نوع اسپاسم، گرفتگی کمر است که بر اثر کار زیاد و خستگی و استفاده نادرست از عضلات کمر اتفاق می افتد.
اگر این نوع گرفتگی شدید باشد، شما می توانید از شل کننده های عضلات و داروهای خاص استفاده کنید تا بتوانید این مشکل را حل کرده و عضلات خودتان را آزاد کنید.
اصلی ترین دلایل گرفتگی عضلانی چه هستند؟
در قسمت های قبلی، با هم بررسی کردیم که اسپاسم عضلانی چیست و در ادامه نیز انواع گرفتگی عضلانی را بررسی کردیم تا بتوانید با انواع گرفتگی های عضلانی بیشتر آشنا شوید و اطلاعات بیشتری در مورد هرکدام داشته باشید.
حالا می خواهیم به سراغ بررسی برخی از شایع ترین علل گرفتگی عضلانی برویم تا بتوانید با این علل نیز آشنا شوید و در صورت مواجه با اسپاسم، علت گرفتگی عضلانی بدن را به راحتی پیدا کرده و برطرف کنید.
1- استفاده بیش از حد از عضلات:
همانطور که در انواع مختلف گرفتگی گفتیم، یکی از مهمترین علل اسپاسم، خستگی عضلات است. زمانی که شما بیش از حد عضلات خود کار می کشید، انرژی عضلات تخلیه شده و قدرت کافی برای ادامه کار را نخواهند داشت و این موضوع باعث می شود که در نهایت دچار اسپاسم یا گرفتگی شوید.
2- فعالیت بدنی جدید:
یکی دیگر از دلایل شایع که باعث گرفتگی عضلات خواهد شد، انجام حرکات ورزشی جدید است. گاهی اوقات ممکن است حرکات خاصی وجود داشته باشند که بدن شما با آنها آشنا نیست و انجام چنین حرکاتی مخصوصا به تعداد زیاد، می تواند گرفتگی عضلات را برایتان به وجود بیاورد. انجام دادن حرکات ناگهانی مانند چرخش سر و… از جمله علت های اصلی گرفتگی گردن هستند.
3- تنگی عروق:
یکی دیگر از علل شایعی که باعث اسپاسم عضلانی می شود، تنگی عروق است. پزشک متخصص با معاینه فرد، بررسی آزمایشها و شدت نبض ها، مشکل تنگی عروق را تشخیص می دهد. تنگی رگها، یکی از دلایل اصلی گرفتگی رگ پا و گرفتگی ساق پا هستند. در صورت ابتلا به تنگی عروق، این موضوع را باید پیگیری کنید تا بتوانید سریعا آن را درمان کنید و از بروز مشکلات جدی تر جلوگیری کنید.
4- گردن درد مزمن:
گردن درد مزمن باعث ایجاد گرفتگی در عضلات ناحیه گردن و پشت می شود که این موضوع با درد زیادی و ناتوانی در حرکت دادن گردن همراه است.
5- کمر درد مزمن:
کمر درد مزمن نیز باعث ضعیف شدن عضلات کمر و گرفتگی عضلات کمر می شود. گاهی اوقات گرفتگی عضلات کمر به اندازه ای شدید است که شما نمی توانید فعالیت های روزمره خودتان را انجام دهید.
6- اختلالات عصبی:
گاهی اوقات، اختلالات عصبی باعث ایجاد گرفتگی در عضلات می شوند که در این صورت باید به پزشک متخصص مراجعه کرده و سعی کنید مشکل خود را برطرف کنید.
7- بالا رفتن سن:
زمانی که سن افراد بالا می رود، ممکن است عضلات آنها کم کم ضعیف و ضعیف تر شوند و در نتیجه، گرفتگی عضلات اتفاق بیفتد. البته این مشکل معمولا برای افرادی که و فعالیت بدنی کمتری دارند بیشتر اتفاق می افتد.
8- کم کاری تیروئید:
همانطور که در موارد قبلی گفتیم، تنگی عروق می تواند باعث ایجاد اسپاسم عضلانی شود. کم کاری تیروئید نیز مشکلی است که به عروق مربوط می شود و ممکن است باعث ایجاد اسپاسم شود.
9- بارداری:
اگر بارداری را تجربه کرده باشید یا افراد باردار را از نزدیک دیده باشید، قطعا متوجه شده اید که این افراد گاهی با انقباض های شدیدی مواجه می شوند که در طول بارداری کاملاً طبیعی است.
10- جمع شدن مواد اضافی در عضلات:
در بدن ما مواد مختلفی وجود دارند که در اثر فعالیت های مختلف مانند ورزش و کار با عضلات، این مواد زائد دفع می شوند و می توانیم با سلامت کامل به زندگی خودمان ادامه دهیم.
اما گاهی اوقات ممکن است این مواد در عضلات باقی بمانند و در نتیجه باعث اختلال در کارکرد عضلات و گرفتگی عضلات شوند.
11- چاقی بدن:
چاقی یکی از موضوعات مضر برای سلامتی انسان است. یکی از ضررهای چاقی زیاد، ایجاد گرفتگی در عضلات است. گاهی اوقات وزن زیاد، فشار زیادی را به عضلات وارد کرده و منجر به گرفتگی عضلات می شود.
12- ابتلا به بیماری کلیوی:
بیماری های مربوط به نارسایی کلیه و… نیز یکی دیگر از دلایل گرفتگی عضلانی هستند که در نتیجه آنها، ممکن است عضلات ناحیه شکم دچار گرفتگی شوند و درد زیادی را در این ناحیه تجربه کنید.
13- کم آبی بدن:
یکی دیگر از دلایل گرفتگی های عضلانی، کم آبی بدن است. زمانی که بدن با کم آبی مواجه می شود، تعادل الکترولیت ها و مواد معدنی بدن به هم می خورد و بدن دهیدراته می شود. کم آبی بدن و خستگی، یکی از دلایل اصلی گرفتگی عضلات بعد از ورزش و فعالیت بدنی شدید است.
حالا بیایید با نشانه های گرفتگی عضلانی آشنا شویم.
علائم گرفتگی عضلانی
به طور کلی، سه مدل عضله در بدن ما وجود دارد: عضلات صاف، عضلات قلبی و عضلات اسکلتی.
منظور از عضله اسکلتی یا ماهیچه اسکلتی، ماهیچه هایی است که به استخوانهای بدن متصل می شود و در هنگام حرکت دادن دستها، پاها و تنفس کردن، این ماهیچه ها به صورت ارادی منقبض می شوند. عضلات اسکلتی قابل مشاهده هستند. مثلاً شما می توانید عضلات ران را با دست لمس کنید و عضلات بازوهایتان را جلوی آینه مشاهده کنید.
انقباض در عضلات اسکلتی به دلیل کشیدگی بیش از حد عضلات یا وارد کردن فشار زیاد به عضلات اتفاق می افتد. درد شدید هنگام انقباض عضله از جمله علائم گرفتگی عضلات اسکلتی است. اکثر اوقات، این اسپاسم با برآمدگی و احساس سفتی در عضله نیز همراه است. اگر بعد از ورزش دچار اسپاسم عضلانی شدید، احتمالاً یکی از عضلات اسکلتی شما دچار اسپاسم شده است.
نوع دیگر عضلات، عضلات صاف است. عضلات صاف در اندامهای داخلی بدن مانند معده، روده، سیستم گوارشی و دیواره رگها وجود دارند. حرکات عضلات صاف، غیرارادی است و معمولا نشانه های حرکتی بارز ندارند. در صورت گرفتگی عضلات صاف، فرد نوعی درد شدید را حس می کند که شروع شده و متوقف می شود. اسپاسم عضلات صاف با حالت تهوع و تمایل به استفراغ همراه است.
برای درمان گرفتگی عضلانی شدید، بهتر است به پزشک متخصص طب فیزیکی و توانبخشی مراجعه کنید تا این مشکل را سریعتر درمان کند. بهتر است بدانید که شما می توانید با رعایت نکات خاص، از گرفتگی عضلانی پیشگیری کنید.
روش های پیشگیری از گرفتگی عضلانی
بنابراین اگر جزو افرادی هستید که گرفتگی عضلانی زیاد برایتان اتفاق می افتد، توصیه ما این است که این بخش را با جدیت بیشتری مطالعه کنید و با راه های موثر برای پیشگیری از گرفتگی عضلانی آشنا شوید.
برای پیشگیری از گرفتگی عضلات، موارد زیر را رعایت کنید:
1- نوشیدن آب کافی:
عضلات و مفاصل بدن ما برای اینکه بتوانند به خوبی و بدون مشکل فعالیت کنند، نیاز به آب کافی دارند. اگر جزو افرادی هستید که در روز حداقل 2 لیتر آب مصرف نمی کنید، زیاد دچار گرفتگی عضلانی خواهید شد.
البته این نکته را باید بدانید که 2 لیتر در روز برای افرادی است که فعالیت های معمولی دارند و اگر ورزشکار هستید، این میزان باید حداقل 2 برابر شود تا به عضلات خودتان آب کافی برسانید.
2- انجام حرکات کششی:
عضلات ما به گونهای هستند که هرچقدر بیشتر از آنها استفاده کنیم، قدرتمندتر می شوند. بنابراین یکی از راه های ساده ای که می توانید انجام دهید این است که به صورت مرتب حرکات کششی انجام دهید تا عضلاتتان تقویت شده و کمتر دچار گرفتگی شوند.
مخصوصا اگر کار شما به گونه ای است که فعالیت کمی دارید، انجام دادن حرکات کششی و فعالیت های ورزشی سبک برایتان بسیار مفید خواهد بود و کمک می کند که عضلات سالم تری داشته باشید.
3- کاهش وزن:
همانطور که در علل گرفتگی عضلانی گفتیم، چاقی نیز یکی از دلایل مهم در گرفتگی عضلانی است و فشار زیادی را به عضلات شما وارد می کند. بنابراین اگر فردی هستید که اضافه وزن زیادی دارید، می توانید از همین امروز با توجه به تغذیه خودتان و انجام فعالیت های ساده مانند پیاده روی، وزن خودتان را کاهش دهید.
4- کاهش مصرف نوشیدنی های کافئین دار و الکلی:
استفاده از الکل ضررهای بسیار زیادی برای بدن ما دارد که این ضررها بر کسی پوشیده نیستند. بنابراین اگر از چنین نوشیدنی هایی استفاده می کنید، سعی کنید آنها را کم کرده و به تدریج ترک کنید تا عضلات سالم تری داشته باشید.
همچنین نوشیدنی های کافئین دار مانند چای و قهوه را به اندازه مصرف کنید و از مصرف بیش از حد آنها بپرهیزید تا بتوانید سلامت عضلات خودتان را تضمین کنید.
5- خودداری از ورزش در هوای بسیار گرم:
گرمازدگی، یکی از دلایل مهم در گرفتگی عضلات است و زمانی که شما در هوای بسیار گرم، به ورزش یا فعالیت های شدید می پردازید، احتمال اینکه دچار گرفتگی عضلانی شوید بسیار زیاد است. بسیاری از افرادی که در طول روز به پیاده روی تند یا دویدن می پردازند، حداقل یک بار با اسپاسم عضلات پا مواجه می شوند. در هوای گرم، شدت تعریق بدن بیشتر است و بدن سریعتر دچار خستگی و کم آبی می شود.
بنابراین سعی کنید در این زمینه به بدن خودتان اهمیت بیشتری بدهید و تا حد امکان از انجام فعالیت های شدید در هوای گرم پرهیز کنید.
6- استفاده از صندلی مناسب:
شاید کمتر کسی ارگونومیک صندلی که از آن استفاده می کند را جدی بگیرد، اما باید بدانید که این موضوع، تاثیر بسیار زیادی در سلامتی کمر و بدن شما دارد و احتمال ابتلا به گرفتگی های عضلانی را به میزان زیادی کاهش می دهد.
بنابراین توصیه ما این است که حتما از میز و صندلی مناسب برای کار خودتان استفاده کنید تا بتوانید سلامت بدن خودتان را تضمین کنید و کمتر دچار مشکلات عضلانی و مفصلی شوید.
7- گرم و سرد کردن قبل و بعد ورزش:
یکی از نکات مهمی که باعث اسپاسم عضلانی شدید در ورزشکاران می شود، بی توجهی به فرآیند گرم و سرد کردن در قبل و بعد از ورزش است. زمانی که می خواهید ورزش خودتان را شروع کنید، حتما باید با استفاده از حرکات مناسب ورزشی، بدن و عضلات خودتان را گرم کنید تا بدن شما برای انجام حرکات ورزشی سنگین آماده شود.
همچنین بعد از اینکه ورزش خودتان را تمام کردید، باید برای تمام بدن با حرکات مناسب عمل سرد کردن را انجام دهید تا عضلات بدن به حالت اولیه خود برگردند و بتوانید به فعالیت عادی ادامه دهید.
این موضوع شایع ترین دلیل گرفتگی عضلات برای ورزشکاران است. معمولاً ورزشکاران مبتدی به خاطر عدم آگاهی از اهمیت گرم و سرد کردن دچار این مشکل می شوند.
8- داشتن رژیم غذایی مناسب:
برای داشتن رژیم غذایی مناسب، خوراکی هایی را مصرف کنید که سالم باشد و بتوانید مواد معدنی و ویتامین های موردنیاز بدن خودتان را از آنها تامین کنید. روزانه باید مقدار کافی ویتامین، مواد معدنی و پروتئین را به بدن خود برسانید تا بدنی سالم و پرقدرت داشته باشید.
بنابراین توصیه ما این است که در صورت نداشتن رژیم غذایی مناسب، حتما به یک پزشک تغذیه مراجعه کرده و سعی کنید برنامه غذایی مناسبی را دریافت کنید که به سلامتی بیشتر بدن شما کمک می کند.
برای گرفتگی عضلانی چی بخوریم؟
همانطور که توضیح دادیم، رژیم غذایی سالم اهمیت زیادی دارد. به همین دلیل، بسیاری از افراد این سوال را دارند که برای درد عضلات چه بخوریم؟ خوردن منابع سرشار از منیزیم، پتاسیم و کلسیم به بهبود سریع عضله و درمان اسپاسم عضلات کمک می کند. خوراکی های زیر، از بهترین غذاها برای رفع گرفتگی عضلانی هستند:
- آب
- موز
- آب ترشی
- آووکادو
- لوبیا و عدس
- سیب زمینی شیرین
- آجیل
- ماهی قزل آلا
- هندوانه
- خربزه و طالبی
- شیر
- سبزیجات
- آب گوجه فرنگی
- آب پرتقال
- روغن زیتون
بهترین ویتامین ها برای رفع گرفتگی عضلانی
- کمبود ویتامین B1 منجر به درد و گرفتگی عضلات بدن می شود. بنابراین برای تنظیم سیستم عصبی بدن خود، مکمل B1 را مصرف کنید. ویتامین B12 نیز به تنظیم سیستم عصبی بدن و تولید گلبول های قرمز کمک می کند.
- مکمل منیزیم، یکی از بهترین ویتامین ها برای رفع گرفتگی عضلانی است که به بهبود خواب، درمان گرفتگی عضلات و درمان میگرن کمک می کند.
- مصرف ویتامین D نیز به رفع گرفتگی عضلانی کمک می کند. بنابراین برای درمان گرفتگی عضلانی، روزانه ویتامین های B1، B12، منیزیم، پتاسیم و ویتامین D را مصرف کنید.
علت گرفتگی عضلات پا چیست؟
گرفتگی عضلات پا، مشکلی دردناک و ناخوشایند است که منجر به بروز اختلال در راه رفتن می شود. گرفتگی عضلات پا بیشتر روی ماهیچه ساق پا تاثیر می گذارد. از جمله دلایل گرفتگی عضلات پا می توان به مواردی مانند وضعیت بد نشستن و خوابیدن، کم آبی، ورزش سنگین، بارداری، نارسایی کلیه، پرکاری و کم کاری کلیه، دیابت، مصرف الکل، سندرم پای بی قرار، خستگی عضلانی و آرتروز اشاره کرد.
اگر دائماً دچار اسپاسم عضله های پا در زمان خواب می شوید، باید بدانید که این مشکل به دلیل خستگی بدن و مشکلات عصبی اتفاق می افتد.
کمبود چه ویتامینی باعث گرفتگی عضلات پا در خواب می شود؟
کمبود ویتامین B1 و B12 منجر به گرفتگی عضلات ناحیه پایین تنه، مخصوصا پاها می شود.
گرفتگی عضلات ران پا چگونه درمان می شود؟
اگر عضلات ران پا دچار گرفتگی شده باشند، برای درمان گرفتگی عضلات ران پا می توان از روشهایی مانند مصرف داروهای شل کننده عضلات، حرکات ورزشی مخصوص کشش عضلات ران، ماساژ، سرما و گرما درمانی و مصرف داروهای مسکن استفاده کرد.
درمان گرفتگی عضلانی بعد از بدنسازی
زمانی که شما به باشگاه بدنسازی می روید و حرکات مختلف ورزشی را انجام می دهید، تارهای عضلات به صورت میکروسکوپی پاره می شوند و به مرور، بدن شروع به ترمیم آنها می کند تا چگالی عضلات و قدرت عضلانی بیشتر شود. درد عضلات بعد از تمرین، به دلیل وارد شدن فشار به عضلات بدن ایجاد می شود و به مرور از بین می رود.
برای رفع گرفتگی عضلات بعد از بدنسازی، بهتر است حمام آب گرم بگیرید و درد عضله های بدن را با ماساژ آرام کاهش دهید. همچنین با انجام حرکات کششی، خواب خوب، مصرف آب و کربوهیدراتهای ساده، به کاهش درد و گرفتگی عضلات بعد از بدنسازی کمک کنید.
چه کسی می تواند گرفتگی عضلانی را درمان کند؟
برای درمان گرفتگی عضلات بدن بهتر است به پزشک متخصص طب فیزیکی و توانبخشی مراجعه کنید. طب فیزیکی، یکی از شاخه های پرطرفدار پزشکی در ایران است. متخصص طب فیزیکی، با سیستم اسکلتی عضلانی بدن به خوبی آشنایی دارد و می تواند مشکلات مربوط به استخوانها و عضلات را سریعاً درمان کند.
متخصص طب فیزیکی با ارائه تمرینات ورزشی، تنظیم مفاصل، درمانهای دستی، انجام روشهای تزریقی، دارو درمانی و سایر روشهای فیزیکی، تمام آسیب های اسکلتی- عضلانی و گرفتگی های عضلانی را درمان می کند.
یکی از بهترین پزشکان متخصص طب فیزیکی و توانبخشی، دکتر آنا آوامهر است که عضو انجمن طب فیزیکی ایران و آمریکا است و انواع مشکلات مربوط به ستون فقرات، مفاصل و عضلات بدن را با روشهای غیرجراحی درمان می کند.
خوشبختانه، گرفتگی عضلانی از جمله مشکلات قابل درمان است و می توان با کمک پزشک، به راحتی این مشکل را برطرف کرد.
در ادامه با روشهای موثر برای درمان گرفتگی عضلات بدن آشنا خواهید شد.
آشنایی با بهترین راه ها برای درمان گرفتگی عضلانی
برای درمان گرفتگی عضلانی در مراحل اولیه، می توان از روشهای خانگی و ساده استفاده کرد. در صورت تداوم اسپاسم عضلات، باید به پزشک متخصص طب فیزیکی مراجعه کرد و از انجام کارهای خودسرانه خودداری کرد تا آسیبهایی مانند پارگی عضلات اتفاق نیفتد. در ادامه، با راه های درمان گرفتگی عضلانی آشنا خواهید شد.
توجه: برای جلوگیری از خطرات و عواقب احتمالی لطفا به هیچ عنوان بدون مشورت با پزشک متخصص و خودسرانه کاری انجام ندهید.
برای درمان گرفتگی عضلات در خانه چه کار کنیم؟
- استراحت دادن به بدن و توقف فعالیتهای شدید
- ماساژ دادن عضلات و ماهیچه ها
- گرم کردن عضلات با کمک کیسه های آب گرم
- انجام حرکات کششی آرام
- مصرف مکمل منیزیم
آشنایی با 4 روش موثر برای درمان گرفتگی عضلانی
اگر به پزشک متخصص طب فیزیکی و توانبخشی مراجعه کنید، برای رفع گرفتگی عضلانی، یکی از 4 روشهای زیر را برای شما انجام می دهد تا زودتر شاهد رفع اسپاسم و بهبودی عضلات بدن خود باشید.
1- ورزشهای کششی برای درمان گرفتگی عضلات
یکی از بهترین راه های درمان اسپاسم عضلات، انجام ورزشهای کششی است. پزشک متخصص، با توجه به ناحیه موردنظر و عضلات اطراف، بهترین تمرینات کششی را برای شما مشخص می کند. مثلا برای رفع گرفتگی عضلات ساق پا، انجام حرکاتی مانند کشش عضلات پشت ساق پا، حرکت بلند کردن پاشنه، کشش عضله سولئوس، کشش با حوله و کشش پشت ساق پا روی سطح شیبدار بسیار موثر هستند.
برای درمان گرفتگی عضلات ران نیز می توان حرکاتی مانند پلانک پهلو، کشش عضلات همسترینگ با کمک دیوار، حرکت پل و کشش کشاله ران را انجام داد.
برای درمان گرفتگی عضلات گردن نیز می توان حرکاتی مانند کشش قفسه سینه، خم کردن چانه، فشار دادن کتف ها، حرکت مار کبری، کشش عضلات گردن و کشش چرخشی سر را انجام داد.
معمولاً این ورزشهای کشش با کمک پزشک متخصص انجام می شود تا به درستی روی عضلات موردنظر تاثیر بگذارد و هرگونه اسپاسم و گرفتگی را درمان کند.
یکی دیگر از روشهای موثر برای درمان گرفتگی عضلات بدن، تزریق داروها و مواد بی حسی به عضلات منقبض شده است.
2- تزریق به نقاط حساس عضلات
قبل از هر چیز بهتر است با مفهوم نقاط حساس یا نقاط ماشه ای عضلات آشنا شوید. نقاط ماشه ای عضلات یا تریگر پوینت (Trigger Point)، به گره های سفت عضلانی گفته می شود. نقاط ماشه ای بسیار حساس بوده و دائماً رفتارها و فعالیت انقباضی را از خود نشان می دهند. این نقاط، در زمان استراحت عضلات نیز منقبض می مانند. نقاط ماشه ای عضلات بدن مشخص است. یکی از راه های عالی برای درمان اسپاسم و گرفتگی عضلانی، تزریق دارو به این نقاط حساس در عضله است.
با تزریق به نقاط حساس عضلات، عضله مورد نظر شل شده و هرگونه درد و اسپاسم برطرف می شود. در این روش، از داروهای بی حسی و استروئید برای تزریق به عضله استفاده می شود. تزریق باید توسط پزشک متخصص انجام شود تا داروها دقیقاً به نقاط دردناک عضله برسند. در بعضی موارد، تزریق به عضله باید تکرار شود تا اسپاسم عضلات بزرگ را از بین ببرد.
تزریق به عضله، تنها باید توسط پزشک متخصصی انجام شود که روش انجام این کار را به صورت کامل بلد باشد و دوره های آموزشی مخصوص این کار را گذرانده باشد.
آیا می دانستید که درمان با سوزن خشک نیز می تواند گرفتگی عضلات را درمان کند؟ ادامه این مطلب را بخوانید تا با روش درمان گرفتگی عضلات با کمک سوزن خشک آشنا شوید.
3- درمان گرفتگی عضلات با سوزن خشک
سوزن خشک یا dry needling، روشی جدید است که باعث افزایش گردش خون، کاهش درد و رفع گرفتگی عضلات می شود. سوزن خشک، یکی از تکنیک های جدید فیزیوتراپی است که حتماً باید توسط پزشک متخصص طب فیزیکی و توانبخشی انجام شود.
در این روش، سوزنهای بسیار ظریف وارد عضلات دردناک می شوند. سیستم ایمنی بدن برای پاسخ به این درد، فعال می شود و عضله موردنظر واکنش نشان می دهد. واکنش عضله، چرخه درد را می شکند و عضله را شل می کند؛ در نتیجه گرفتگی عضلانی از بین می رود. در اغلب موارد، سوزن خشک به نقاط ماشه ای عضلات (نقاط حساس) وارد می شود تا گره های عضلانی را آزاد کند و انقباضهای غیرارادی عضله را از بین ببرد.
توجه داشته باشید که طب سوزنی با تکنیک سوزن خشک متفاوت است. در طب سوزنی، سوزنهای ظریف به قسمتهای مختلف بدن وارد می شوند تا بخشهای موردنظر در بدن را تحت تاثیر قرار دهند؛ اما در تکنیک سوزن خشک، سوزنهای ظریف مستقیماً وارد عضله دردناک می شود.
4- دارو درمانی برای رفع گرفتگی عضلانی
در بعضی موارد، برای درمان گرفتگی عضلانی کمر و سایر بخشهای بدن، پزشک، مصرف داروهای شل کننده عضلات مانند متاکاربامول، کاریزوپرودول، متاکسالون، تیزانیدین، باکلوفن، سیکلوبنزاپرین و کلرزوکسازون را برای فرد تجویز می کند. بسیاری از افراد، باکلوفن را بهترین قرص برای گرفتگی عضلانی می دانند که به بهبود فعالیت ماهیچه ها کمک می کند.
اگر به دنبال آمپول برای رفع گرفتگی عضلانی هستید، می توانید آمپول متاکاربامول را تزریق کنید. این آمپول بیشتر برای رفع گرفتگی گردن و کمردرد حاد تجویز می شود.
درمان سریع گرفتگی عضلانی با دکتر آوامهر
اگر هم اکنون با مشکل گرفتگی عضلانی درگیر هستید و دوست دارید زودتر از این مشکل آزاردهنده راحت شوید، بهتر است هرچه سریعتر از متخصص طب فیزیکی و توانبخشی نوبت بگیرید و برای درمان اسپاسم عضلات خود به متخصص مراجعه کنید.
دکتر آنا آوامهر با داشتن تجربه و تخصص فراوان، یکی از بهترین پزشکان برای درمان گرفتگی عضلانی بدن است که با انجام روشهایی مانند ارائه حرکات ورزشی، تزریق به نقاط حساس عضلات، درمان با سوزن خشک و تجویز دارو، هرگونه گرفتگی و اسپاسم در عضلات شما را درمان می کند.
اگر نگاهی به نظرات بیماران در سایت نوبت دات آی آر کنید، متوجه خواهید شد که تشخیص پزشک چقدر دقیق است و چگونه مشکلاتی مانند درد لگن، درد سمت راست بدن، درد شانه، کمر درد، پا درد، گرفتگی ساق پا، گردن درد، دیسک کمر، زانو درد و… را به سرعت درمان می کند.
شما نیز می توانید خیلی سریع نوبت خود را در کلینیک دکتر آوامهر رزرو کنید و توسط این پزشک متخصص ستون فقرات ویزیت شوید تا بتوانید زودتر از درد و محدودیت حرکتی خلاص شوید.
سلام خانم دکتر 79 سالمه تاندون های پشت زانو هایم التهاب داره و کاملا تا نمیشه. سپاسگذارم
گاها به علت کوتاهی عضلات پشت پا این مشکل پیش میاد که میتونیم با آزادسازی عضلات و رفع کوتاهی این مشکل رو حل کنیم