پرولوتراپی یکی از روش های درمانی جدید برای تسکین درد است. در این روش، محلول دکستروز به عضلات فرد تزریق می شود. افرادی که در ماهیچه، تاندون، رباط، بافت ها و استخوان ها درد خفیف تا شدید را تجربه می کنند، نیاز به انجام پرولوتراپی دارند. شما باید پرولوتراپی را در مراکز درمانی معتبر انجام دهید تا دچار عوارض جانبی نشوید. در این مطلب، اطلاعات کاربردی و مفید درباره روش درمانی پرولوتراپی در اختیار شما قرار می دهیم.
پرولوتراپی چیست؟
پرولوتراپی برای کاهش درد ناشی از مشکلات اسکلتی عضلانی انجام می شود. اگر استخوان ها، ماهیچه ها و بافت های همبند به دلیل آرتروز یا هر عارضه دیگر درگیر شده اند، تکنیک پرولوتراپی نیاز است. آرتروز، فیبرومیالژیا، دیسک، تاندونوپاتی و درد پایین کمر با استفاده از این روش قابل درمان هستند.
بلافاصله پس از Prolotherapy، احتمالاً تورم، درد و سفتی را تجربه خواهید کرد. این عوارض کوتاه مدت هستند. البته، عوارض ذکر شده تا یک هفته ادامه دارند. یک روز بعد از پرولوتراپی می توانید فعالیت های عادی خود را دوباره انجام دهید. درباره اینکه چه زمانی می توانید فعالیت های بدنی و ورزش های سخت را انجام دهید باید از پزشک سوال کنید.
انواع پرولوتراپی
یکی از جدیدترین تکنیک های درمانی، پرولوتراپی است. امروزه از روش پرولوتراپی استفاده های متعددی می شود. درمان مشکلات کمر، زانو، گردن، مچ پا، شانه و دنبالچه جزو کاربردهای پرولوتراپی محسوب می شوند. پس اگر دچار هر یک از این مشکلات شده اید، روش درمانی Prolotherapy را به شما پیشنهاد می کنیم.
پرولوتراپی زانو
یکی از روش های درمانی موثر برای کاهش زانو درد شدید، پرولوتراپی است. تزریق محلول به تاندون ها، رباط و مفاصل در جلسات درمانی مختلف می تواند به کاهش درد زانو کمک کند. افرادی که به موقع درمان با پرولوتراپی را شروع می کنند به تعویض مفصل احتیاج پیدا نخواهند کرد. برای افراد مبتلا به آرتروز زانو، پرولوتراپی مفصل زانو بهترین انتخاب است.
پرولوتراپی گردن
دلایل مختلفی باعث بروز درد در قسمت گردن می شود. رگ به رگ شدن و کشیدگی گردن باعث بروز درد در این ناحیه می شود. بنابراین، به منظور درمان این مشکل باید از روش پرولوتراپی استفاده کرد. در پرولوتراپی با تزریق مواد مخصوص به ناحیه مورد نظر، مشکلات مربوط به گردن برطرف می شود.
پرولوتراپی کمر
پرولوتراپی به منظور درمان پارگی و کشیدگی عضلات کمر انجام می شود. کمردرد، بیرون زدگی دیسک و التهاب را می توان با پرولوتراپی درمان کرد. معمولاً در این روش درمانی مواد مختلف مانند دکستروز، سرم نمکی و … به عضلات و مفاصل تزریق می شوند. متخصصان با کاهش و از بین بردن پارگی عضلات کمر به تسکین درد کمر کمک می کنند. این تکنیک درمانی جایگزین انواع روش های دیگر از قبیل فیزیوتراپی، جراحی و داروهای ضدالتهابی است.
پرولوتراپی مچ پا
پرولوتراپی مفصل مچ پا می تواند از تحلیل غضروف و مفاصل جلوگیری کند. اگر مچ پا آسیب دیده باشد، با پرولوتراپی می توان از انحطاط غضروف پیشگیری کرد. اگر به دنبال روشی موثر برای کاهش درد پا ناشی از رگ به رگ شدن مفاصل مچ پا هستید به شما پرولوتراپی را پیشنهاد می کنیم.
پرولوتراپی دنبالچه
در قسمت پایین ستون فقرات بخشی به نام دنبالچه قرار دارد. هرگونه فشار، آسیب و ضربه به عضلات، رباط ها و مفاصل در قسمت دنبالچه می تواند باعث بروز درد شود. یکی از روش های موثر برای درمان درد دنبالچه، پرولوتراپی است. در این روش با تزریق محرک های مخصوص، میزان درد در بخش پایین ستون فقرات کاهش پیدا می کند.
پرولوتراپی چه مزایایی دارد؟
امروزه از تکنیک های مختلف برای درمان آسیب های عضلانی استفاده می شود. پرولوتراپی جزو بهترین روش ها است. تکنیک درمانی پرولوتراپی به دلیل مزایای مختلف برای بهبود مشکلات مفاصل انجام می شود. این نوع روش درمانی در کنار سایر روش ها قابل انجام است. پرولوتراپی هیچگونه عوارض جانبی جدی به همراه ندارد. پس از پرولوتراپی میزان دردهای عضلانی شما کاهش پیدا می کند و مفاصل نیز تقویت می شوند. از مزایای دیگر این تکنیک درمانی می توان به هزینه کم و مقرون به صرفه نسبت به سایر روش ها اشاره کرد.
عوارض پرولوتراپی
پرولوتراپی عوارض جانبی جدی ندارد. بعد از تزریق ممکن است در محل تزریق کمی احساس درد را تجربه کنید. کبودی و درد بعد از تزریق در بازه زمانی کوتاه از بین می رود. این عوارض با درمان خانگی مانند استفاده از کمپرس یخ و مصرف داروهای مسکن از بین می روند. البته، در صورتی که پرولوتراپی در مراکز غیربهداشتی و نامعتبر انجام شود، احتمال بروز عوارض جانبی نیز افزایش پیدا می کند. در صورتی که علائمی از قبیل بثورات پوستی، کهیر و درد شدید را در بازه زمانی طولانی بعد از پرولوتراپی تجربه کردید باید سریعاً به بهترین متخصص ستون فقرات در تهران یا شهر خود مراجعه کنید.
پرولوتراپی مناسب چه افرادی است؟
پرولوتراپی به عنوان بی خطرترین روش درمانی شناخته شده است. همه افراد کاندید مناسبی برای این نوع روش درمانی نیستند. با این حال، پزشک این موضوع را تایید می کند که کاندید مناسبی برای پرولوتراپی هستید یا خیر. اگر مشکلاتی از قبیل آرتروز، کمردرد، گردن درد، دیسک گردن، درد مچ پا، دیسک کمر و درد زانو را تجربه می کنید، کاندید مناسبی برای پرولوتراپی هستید.
آماده سازی قبل از انجام پرولوتراپی
در جلسه معاینه، پزشک وضعیت عضلات، رباط ها، مفاصل و استخوان ها را با دقت بررسی می کند. قبل از انجام Prolotherapy انواع آزمایش های تصویربرداری توسط پزشک برای بیمار تجویز می شود. این آزمایش ها شامل اِم آر آی، سی تی اسکن و اشعه ایکس است. قبل از شروع درمان باید پزشک خود را از داروهای مصرفی تان مطلع کنید. در این صورت روند درمان بهتر انجام می شود.
پرولوتراپی چگونه انجام میشود؟
قبل از شروع پروسه درمان، پوست بیمار با استفاده از الکل به خوبی ضدعفونی می شود. سپس از بی حس کننده موضعی برای تسکین درد حین پرولوتراپی استفاده می شود. بعد از تزریق بی حسی، پروسه تزریق محلول به مفصل و عضلات آسیب دیده انجام خواهد شد. در این روش درمانی، محرکی مانند محلول دکستروز به محل مورد نظر تزریق می شود. بعد از اینکه محلول به خوبی جذب شد، پروسه ترمیم بافت و رباط های آسیب دیده صورت می گیرد. کل این پروسه می تواند حدوداً 30 دقیقه طول بکشد.
معمولاً متخصصان برای تقویت مفاصل، کاهش درد، ترمیم بافت های آسیب دیده و … روش پرولوتراپی را به بیماران پیشنهاد می دهند. با توجه به شدت عارضه، تعداد جلسات پرولوتراپی متغیر است و 3 الی 6 ماه طول می کشد. پزشک در جلسه معاینه بعد از انجام بررسی های لازم اطلاعاتی درباره تعداد جلسات مورد نیاز در اختیار بیمار قرار خواهد داد.
موارد منع پرولوتراپی
همه افراد کاندید مناسبی برای پرولوتراپی نیستند. اگر به بی حس کننده ها آلرژی دارید، احتمالاً کاندید مناسبی برای پرولوتراپی نخواهید بود. افراد دارای مشکلاتی از قبیل بی اختیاری ادرار، عفونت باکتریایی و اختلالات عصبی نباید پرولوتراپی را انجام دهند. به علاوه، افرادی که داروهای ضدانعقاد خون مصرف می کنند، نباید این روش درمانی را انجام دهند.
مراقبت های بعد از پرولوتراپی
پرولوتراپی، روش درمان برای بهبود آسیب رباط ها و تاندون های آسیب دیده است. اگر رباط ها و تاندون به دلیل خونرسانی ناکافی بهبود پیدا نکنند، روش درمانی Prolotherapy پیشنهاد می شود. در این روش درمانی میزان التهاب کنترل می شود و درد تا حد زیادی کاهش پیدا می کند.
پس از درمان پرولوتراپی، بیماران ممکن است کمی ناراحتی، تورم و سفتی را در محل تزریق تجربه کنید. این علائم معمولاً خفیف و موقتی هستند و میتوانند با داروهای مسکن یا کمپرس یخ کنترل شوند. معمولاً به بیماران توصیه میشود تا چند روز پس از درمان استراحت کنند و نکات مراقبتی را در نظر بگیرند. پس از پرولوتراپی باید اقدامات مراقبتی را رعایت کنید که عبارتند از:
- بعد از پرولوتراپی نباید ورزش شدید انجام دهید. اما ورزش سبک مانند تمرینات تعادلی و مقاومتی توصیه می شود.
- با افزایش ضربان قلب و حرکت بدن، جریان خون به رباط ها و تاندون های آسیب دیده افزایش می کند. بنابراین، پیاده روی آهسته و دوچرخه سواری بعد از این روش درمانی پیشنهاد می شود.
- برای افزایش انعطافپذیری پس از پرولوتراپی باید حرکات کششی انجام دهید. حرکات کشش باید ملایم باشند تا میزان انعطاف پذیری مفاصل افزایش پیدا کند.
هزینه پرولوتراپی
هزینه این روش درمانی نسبت به سایر روش ها بسیار مقرون به صرفه تر است. هزینه پرولوتراپی به تعداد جلسات درمانی بستگی دارد. اگر نیاز به تزریق اضافی داشته باشید باید هزینه بیشتری را نیز بپردازید. کلینیک مورد نظر، تبحر و تجربه پزشک و ناحیه تحت درمان در افزایش و کاهش هزینه های پرولوتراپی موثر هستند. در جلسه معاینه، پزشک اطلاعاتی درباره تعداد جلسات مورد نیاز و هزینه ها در اختیار بیمار قرار می دهد.
کاربرد تزریق پرولوتراپی
پرولوتراپی، درمان جایگزین است که به ترمیم بافت های بدن کمک می کند. در پرولوتراپی، محلول قندی یا نمکی به مفصل یا قسمت دیگر از بدن تزریق می شود. از کاربردهای این روش می توان به درمان مشکلات زیر اشاره کرد:
- مشکلات تاندون، ماهیچه و رباط
- آرتروز زانو، لگن و انگشتان دست
- درمان زانو درد
- بیماری دژنراتیو دیسک
- فیبرومیالژیا
- برخی از انواع سردرد
- رگ به رگ شدن و کشیدگی عضلات
- ناپایداری مفاصل
- آرتروز
- کمردرد
- سیاتیک
سوالات متداول
1.آیا پرولوتراپی تاثیر دارد؟
بله. پرولوتراپی به عنوان بهترین روش برای درمان مشکلات عضلانی شناخته شده است. البته، برای اثربخشی بهتر این روش درمانی باید نکات مراقبتی را نیز رعایت کنید.
2.آیا پرولوتراپی با درد همراه است؟
هر فردی میزانی درد خفیف تا شدید را بعد از پرولوتراپی تجربه می کند.
3.چند جلسه پرولوتراپی لازم است؟
معمولاً سه جلسه تزریق پرولوتراپی کافی است. البته تعداد این جلسات با توجه به نوع عارضه و میزان درد افزایش یا کاهش پیدا می کند.
4.پرولوتراپی چقدر زمان میبرد؟
تزریق پرولوتراپی در هر جلسه معمولاً 15 الی 30 دقیقه طول می کشد.
5.فاصله هر جلسه پرولوتراپی باید به چه اندازه باشد؟
جلسه های درمان با روش پرولوتراپی به طور معمول 3 الی 6ماه طول می کشد. فاصله های بین هر یک از جلسات درمانی نیز معمولاً ا الی 4 هفته است.
6.پرولوتراپی تحت پوشش بیمه قرار دارد یا خیر؟
شرکت های بیمه هزینه پرولوتراپی را پوشش نمی دهند. با این حال، شما می توانید از شرکت ارائه دهنده بیمه درباره این موضوع سوال کنید.
7.تفاوت پرولوتراپی با کورتیزون چیست؟
کورتیزون برای کاهش درد به مفصل تزریق می شود. اما در صورت استفاده طولانی مدت از کورتیزون، به مرور زمان درد افزایش پیدا می کند. در صورتی که پرولوتراپی می تواند جایگزین ایمنی تر و مقرون به صرفه تری برای کاهش درد نسبت به کورتیزون باشد.
8.پرولوتراپی با پی آر پی زانو چه تفاوتی دارد؟
نوع داروهای تزریقی در این دو روش درمانی با یکدیگر متفاوت است. در پرولوتراپی محلولی مانند دکستروز تزریق می شود ولی در پی آر پی زانو پلاسمای غنی شده از پلاکت که از خون خود بیمار گرفته شده و با دستگاه سانتریفیوژ جداسازی شده تزریق می شود.
9.آیا پرولوتراپی حساسیت زا است؟
در این روش درمانی از دکستروز استفاده می شود. این ماده با بروز واکنش های حساسیت زا و آلرژیک همراه است.
سخن آخر
پس از افتادگی دیسک یا کمردرد مزمن، مشکل بی ثباتی در مفاصل رخ می دهد. به علاوه، در ستون فقرات، رباط های زیادی وجود دارند، که احتمال کشیدگی بیش از اندازه و پارگی آنها وجود دارد. این کشیدگی و پارگی باعث بی ثباتی مفاصل می شود. بی ثباتی مفاصل نیز می تواند باعث اِعمال فشار زیاد روی مهره های ستون فقرات و مفاصل شود. استفاده از روش پرولوتراپی خطر عود این عارضه را کاهش می دهد و به بهبودی سریع تر افراد کمک می کند. به طور معمول پزشکان این روش را برای بیماران دارای مشکل عضلانی با توجه به شدت و نوع عارضه پیشنهاد می دهند.
عوارض جانبی روش درمانی پرولوتراپی بسیار کم است و ظرف مدت کوتاهی از بین می رود. این روش هزینه خیلی کمتری در مقایسه با گزینه های درمانی دیگر دارد. بنابراین، متخصص طب فیزیکی ممکن است به جای اوزون تراپی و سایر روش ها، پرولوتراپی را برای بیماران خود تجویز می کنند. اگر شما نیز قصد انجام پرولوتراپی را دارید، بهتر است که با پزشک خود درباره اثربخشی این روش صحبت کنید. معمولاً پزشکان با توجه به وضعیت بیمار بین 1 الی 3 جلسه پرولوتراپی را پیشنهاد می دهند که به طور معمول 30 دقیقه در هر جلسه زمان می برد.
بدون دیدگاه