گرفتگی عضلات
گرفتگی یا اسپاسم عضلات غیر قابل کنترل و دردناک است. علت دقیق آن هنوز شناخته نشده است، اما برخی عوامل خطر شامل وضعیت بدنی نامناسب، کم آبی بدن و خستگی عضلانی وجود دارد که باعث ایجاد این مشکل می شوند.
با کشش ملایم عضله و ماساژ ناحیه، می توان به کاهش مدت و شدت گرفتگی کمک کرد.
در صورتی که گرفتگی عضلانی را به طور منظم تجربه می کنید یا گرفتگی بیش از چند دقیقه طول می کشد، بهتر است به پزشک مراجعه کنید.
گرفتگی عضلات
گرفتگی عضلات یک اسپاسم غیر قابل کنترل و دردناک عضله است. هر عضله ممکن است تحت تأثیر قرار بگیرد، اما عضلات ساق پا مستعد هستند. گرفتگی می تواند برای دوره های زمانی مختلف و بطور خود به خود برطرف شوند. علت دقیق گرفتگی تا کنون ناشناخته است، اما عوامل خطر ممکن است شامل وضعیت بدنی نامناسب، عدم تعادل مواد معدنی و الکترولیت ها و عضلات سفت و غیر قابل انعطاف باشد.
گرفتگی عضلات به طور معمول بی ضرر هستند، اما گاهی اوقات ممکن است علامت یک اختلال پزشکی زمینه ای مانند تصلب شرایین (تنگ شدن شریان ها) نیز باشند. اگر گرفتگی منظم یا شدید بیش از چند دقیقه طول بکشد باید توسط پزشک بررسی شود.
علائم گرفتگی عضلات
علائم گرفتگی عبارتند از:
- احساس ناگهانی اسپاسم غیرقابل کنترل و دردناک در عضله
- انقباض عضلانی
- مواد معدنی و الکترولیت ها
بافت عضلانی تا حدی به طیفی از مواد معدنی، الکترولیت ها و مواد شیمیایی گفته می شود که به انقباض و آرامش متکی است. برخی از مواد شامل: کلسیم، منیزیم، پتاسیم و سدیم هستند. رژیم غذایی ناکافی، کم آبی بدن، استفراغ و اسهال، نه تنها عواملی هستند که تصور می شود تعادل مواد معدنی و الکترولیت های بدن را به هم می زند، بلکه عضلات را مستعد گرفتگی هم می کنند.
تتانی شکل خاصی از گرفتگی است که می تواند با تنفس بیش از حد ایجاد شده و منجر به پایین آمدن سطح دی اکسید کربن در خون شوند. این مشکل معمولاً ناشی از اضطراب است.
عوامل خطر گرفتگی عضلات
علت دقیق گرفتگی مشخص نیست، اما عوامل خطر ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- عضلات سفت و غیر قابل انعطاف
- وضعیت بدنی ضعیف
- تون عضلانی ضعیف
- رژیم غذایی ناکافی
- فشار بیش از حد فیزیکی
- فعالیت بدنی عضلات سرد
- آسیب عضلانی
- خستگی عضلانی
- تعریق زیاد
- از دست دادن آب بدن، ناشی از یک حمله گاستروانتریت
- کاهش خون رسانی (ایسکمی)
- پوشیدن کفش های پاشنه بلند برای مدت طولانی
- گرفتگی عضلانی مرتبط با شرایط پزشکی
برخی بیماری ها یا شرایط ممکن است خطر گرفتگی عضلات را افزایش دهند که شامل:
آترواسکلروز
وضعیتی است که تنگ شدن شریان ها به دلیل تشکیل پلاک های چربی مشخص می شود. اگر خون رسانی کافی نباشد، ماهیچه ها بیشتر دچار گرفتگی می شوند.
سیاتیک
درد در باسن و ساق پا ناشی از فشار اعصاب در قسمت پایین کمر است. برخی موارد، عصب تحریک شده باعث می شود عضلات مرتبط منقبض شوند.
داروها
دارو ها هم از نظر پزشکی نیاز به استفاده منظم دارند و ادرار آور هستند. این داروها می توانند تعادل مواد معدنی بدن را مختل و به گرفتگی عضلات کمک کنند.
گزینه های درمانی برای گرفتگی عضلات
اکثر گرفتگی های عضلات پس از چند ثانیه یا چند دقیقه برطرف می شوند. تحقیقات بسیار کمی برای تعیین اینکه کدام درمان بهتر عمل می کند انجام شده است اما گزینه های درمانی عبارتند از:
کشش و ماساژ عضلات گرفته
با استفاده از کشش ملایم و مداوم می توان این مشکل را رفع نمود.
ناحیه را به آرامی ماساژ دهید تا گرفتگی فروکش کند. اگر مطمئن نیستید که چگونه عضلات پا را بکشید، برای مشاوره به فیزیوتراپیست خود مراجعه کنید.
استفاده از یخ
استفاده از کیسه یخ در موارد گرفتگی شدید، به مدت چند دقیقه ممکن است به شل شدن عضله کمک کند.
دارو
برخی از داروها برای کنترل گرفتگی عضلات مفید هستند، برای اطلاعات بیشتر به پزشک مراجعه کنید.
درمان بیشتر
اگر گرفتگی عضلانی منظمی را تجربه کردید یا اگر گرفتگی بیش از چند دقیقه طول کشیده باشد به پزشک مراجعه کنید. ممکن است یک بیماری پزشکی تشخیص داشته باشید که نیاز به درمان دارد.
درمان فیزیوتراپی
برای کاهش اسپاسم عضلانی، تعیین علت اسپاسم و تلاش برای جلوگیری از این شرایط، در وهله اول باعث اسپاسم می شود. یک فیزیوتراپ حرفه ای بسته به شرایط اسپاسم و بدن شما، یک برنامه درمانی خاص ترسیم می کند. پس شما باید قبل از شروع فعالیت، تمرینات کششی ملایم انجام دهید تا از اسپاسم عضلانی جلوگیری شود.
اگر اسپاسم در نتیجه آسیب باشد، باید درمان شود تا از ایجاد گره های عضلانی جلوگیری شود. گره های عضلانی دردناک تر و درمان آن سخت تر است. درمان به عنوان یک روش برای درمان گره های عضلانی یا نقاط ماشه ای مورد استفاده قرار می گیرد، و شامل تمرینات فیزیوتراپی، گرما و درمان، اولتراسوند، حرکت الکتریکی و تزریق نقطه ماشه می باشد.
اکثر اسپاسم های عضلانی به سرعت برطرف می شوند و هیچ درد یا آسیب پایداری ایجاد نمی کنند. با این حال، اسپاسم هایی که عود می کنند، برای مدت طولانی ادامه دارند یا باعث درد شدید می شوند، بهتر است از یک متخصص پزشکی کمک بگیرید.
چگونه از گرفتگی عضلات جلوگیری کنیم؟
پیشنهاداتی که می توان با کمک آن باعث کاهش احتمالی گرفتگی عضلات شد، به این شرح می باشد:
- سطح آمادگی جسمانی خود را افزایش دهید.
- حرکات کششی منظم را در برنامه خود بگنجانید.
- در ورزش روزانه ابتدا بدن خود را کاملا گرم و در آخر سرد کنید.
- قبل، حین و بعد از ورزش مقدار زیادی آب بنوشید.
- اطمینان حاصل کنید که رژیم غذایی شما از نظر تغذیه ای کافی است و میوه و سبزیجات فراوان میل می شود.
- یک ماساژ منظم ممکن است به کاهش تنش عضلانی کمک کند.
- کفش های مناسب بپوشید و از پوشیدن کفش های پاشنه بلند خودداری کنید.
در آخر
گرفتگی عضلات یک اسپاسم غیر قابل کنترل و دردناک عضله است. علت دقیق این عارضه ناشناخته است، اما عواملی وجود دارد که ممکن است وضعیت بدنی نامناسب، کم آبی بدن و خستگی عضلانی را به همراه داشته باشد. شما با کشش ملایم عضله و ماساژ ناحیه به کاهش مدت و شدت گرفتگی کمک می کنید. اگر دچار گرفتگی عضلانی منظم یا بیش از چند دقیقه شدید به پزشک مراجعه کنید.