پوکی استخوان
از شایع ترین مشکلات سنین بالا پوکی استخوان است. البته این مشکل برای افرادی که از قبل بیماری های زمینه ای داشته اند نیز ممکن است در سنین پایین هم رخ دهد. اما به طور معمول سنین هدف این بیماری بعد ۶۵ سالگی است. همچنین مردان کمتر از زنان در خطر این عارضه قرار دارند. اما چگونه می توان از بروز این بیماری که علائمی ندارد جلوگیری کرد؟ آیا فیزیوتراپی پوکی استخوان می تواند یک راه حل مناسب برای پیشگیری باشد؟ با ما در کلینیک آنا آوامهر همراه باشید تا راه حل های پیشگیری و بهبود این عارضه را بررسی کنیم.
پوکی استخوان چیست؟
کم شدن تراکم استخوانی در استخوان های دراز موجب شکنندگی بیش از حد استخوان ها و ایجاد درد در مفاصل و دشواری در حرکت دادن استخوان ها خواهد شد. در واقع کم شدن قدرت استخوان ها و مقاومت پایین آنها پوکی استخوان است.
در واقع کمبود ویتامین ها و بیماری های زمینه ای موجب می شوند تا فرآیند استخوان سازی کمتر از فرآیند از بین رفتن استخوان باشد و به همین علت استخوان ها روز به روز به سمت تحلیل رفتن خواهند رفت. البته که علت اصلی ایجاد پوکی استخوان مشخص نیست و تنها دلایلی که فعلا وجود دارند شامل بیماری های زمینه ای، کمبود ویتامین ها، عدم ورزش، بالا رفتن سن و یائسگی است.
علائم پوکی استخوان
تشخیص این عارضه آسان نیست و علائم بالینی خاصی ندارد که بتوان با مراجعه به آنها پی به عارضه برد. تنها هنگامی که استخوان ها دچار شکستگی می شوند با انجام آزمایشات و عکسبرداری این عارضه قابل تشخیص خواهد بود. که البته توصیه می شود بعد از ۶۵ سالگی آزمایش های لازم و عکس برداری برای تشخیص تراکم کم استخوان انجام شود. همانطور که گفتیم بعد از ۶۵ سالگی و همچنین بعد از سن یائسگی در زنان احتمال بروز پوکی استخوان بسیار بالا است.
عوارض پوکی استخوان چیست؟
تضعیف استخوان ها و شکنندگی بیش از حد استخوان ها به واسطه کم شدن تراکم استخوان ها به وجود می آید. مطمئنا چنین عارضه مشهودی عوارضی نیز به دنبال خواهد داشت. عوارضی از جمله؛
- شکستن راحت استخوان
- درد در مفاصل
- حرکت سخت استخوان
- عدم حفظ تعادل در حرکت
- عدم توانایی در انجام کارهای روزمره
و مواردی دیگر که با توجه به وضعیت بدنی هر فرد متفاوت خواهد بود.
پیشگیری از پوکی استخوان
پیشگیری همیشه بهتر از درمان است. اینکه شما در معرض این مشکل قرار خواهید گرفت یا نه، را نمی توان به راحتی و با اطمینان بیان کرد اما امکان بروز این مشکل وجود دارد و همیشه پیشگیری از درمان راحت تر و موثرتر است. مصرف کلسیم و ویتامین دی از مهمترین راه های پیشگیری از ابتلا به این عارضه هستند. خصوصا شما باید ویتامین D را به درستی مصرف کنید تا بدنتان بتواند کلسیم را جذب کند. این دو به راحتی از طریق غذا قابل جذب نیستند و توصیه می شود تا حتما قرص ویتامین D مصرف شود.
همچنین انجام ورزش های منظم و حرکت و پیاده روی می تواند بسیار در امر جلوگیری از پوکی استخوان مفید واقع شود.
اگر در سنین پرخطر هستید انجام فیزیوتراپی پوکی استخوان هم یک راه حل عالی است که می تواند به شما در پیشگیری کمک نماید. اما چطور؟ فیزیوتراپیست می تواند با ارائه راهکارها و انجام حرکات مناسب به شما در تقویت استخوان ها و حفظ تعادل کمک نماید. این امر مستقیما بر روی درمان پوکی استخوان اثر ندارد اما برای کمک به وضعیت بیمار و عدم شکستگی به علت افتادن و یا حرکات نامناسب کمک بسزایی خواهد کرد. در ادامه مقاله به طور مفصل تر توضیحاتی ارائه خواهیم کرد همراه ما باشید.
درمان پوکی استخوان
در واقع هیچ درمان صد در صدی وجود ندارد و تنها کمک به جذب ویتامین ها و کلسیم لازم به بدن انجام می گیرد و پزشک معالج سعی بر آن دارد تا تراکم استخوانی را افزایش دهد و استخوان ها را قوی نماید.
اما می توان با کمک فیزیوتراپی پوکی استخوان در راستای کمک به بیمار، راهکارهایی ارائه داد تا فرد بتواند بدن خود را در برابر آسیب ها محفوظ بدارد. ورزش ها و مواردی وجود دارند که به تقویت استخوان ها و حفظ تعادل فرد کمک خواهند کرد و همین امر می تواند به درمان پوکی استخوان و یا کنترل پوکی استخوان کمک بسزایی نماید.
فیزیوتراپی پوکی استخوان چیست؟
فیزیوتراپی عمدتا در راستای بهبود حرکات و آموزش صحیح، اهداف خود را در پی می گیرد. در رابطه با پوکی استخوان هم همین روال انجام می شود.
در فیزیوتراپی پوکی استخوان متخصص فیزیوتراپی آموزش های صحیح در حرکت کردن، ورزش های مورد نیاز برای حفظ تعادل، اموزش صحیح بلند کردن و گذاشتن اجسام، اموزش صحیح نشستن و برخاستن و خوابیدن را به فرد می دهد و ورزش های لازم برای انجام در منزل را نیز به فرد آموزش می دهد و در صورت نیاز چندین جلسه فیزیوتراپی نیز برای فرد انجام می دهد تا زمانی که فرد به بهبود نسبی دست یابد و سپس بتواند در منزل ادامه درمان خود را طی کند.
کاربرد مگنت در فیزیوتراپی
یون های موجود در سلولیت های بدن و سلول های بدن در مواجهه با میدان مغناطیسی واکنش نشان داده و باعث فعال شدن سلول های بدن می شوند. مگنت تراپی در بدن موجب تحریک سلول ها، افزایش تحرک سلول ها و غشای سلولی و تعادل سلولی می شود و به همین دلیل در درمان پوکی استخوان کاربرد دارد و به علت نداشتن عوارض، فیزیوتراپیست پوکی استخوان این روش را توصیه می کند.
در انتها
فیزیوتراپی پوکی استخوان در راستای بهبود وضعیت بیمار و آموزش در جهت جلوگیری از شکستگی ها و مشکلات احتمالی انجام می شود. پوکی استخوان علائم خاصی ندارد و نمی توان گفت چگونه می توان از آن جلوگیری کرد اما رژیم غذایی درست در کنار ورزش مداوم به تقویت استخوان ها کمک خواهد کرد و موجب بهبود وضعیت فرد در سنین بالا خواهد شد. به همین جهت مشاوره با یک فیزیوتراپیست می تواند به فرد در انتخاب راه حل های مناسب و ایجاد درمان های مناسب کمک بسزایی کند. جهت دریافت مشاوره از کلینیک دکتر آنا آوامهر با ما تماس بگیرید.