آرتروز زانو، یکی از شایع‌ترین مشکلات حرکتی در میان ما ایرانی ها است که انجام دادن کارهای روزانه، راه رفتن، ورزش کردن و در کل زندگی کردن را برای ما دشوار می کند. زانو، بزرگترین مفصل در بدن است که ساختار پیچیده ای دارد و فشار ناشی از وزن بدن را تحمل می کند. متاسفانه، بروز آرتروز زانو در ایران بسیار شایع شده است و تقریبا از هر سه نفر، یک نفر به این مشکل دچار می شوند. اولین نشانه آرتروز زانو، احساس درد و ناراحتی در زانو است که این درد هنگام راه رفتن و فعالیت بدنی، بیشتر می شود. در بسیاری از موارد، آرتروز زانو، قابل پیشگیری و درمان است.

در این نوشته می خواهیم درباره دلایل ابتلا به آرتروز زانو و علائم این مشکل با شما صحبت کنیم و بهترین روشهای درمان آرتروز زانو را به شما معرفی کنیم. از شما دعوت می کنیم که تا انتهای این نوشته با ما همراه باشید.برای آشنایی بیشتر با آرتروز پیشنهاد میکنم حتما اول فیلم زیر را مشاهده کنید که در آن به زبان ساده و روی عکس رادیولوژی توضیح دادم که آتروز چه شکلی هست.

آرتروز زانو چیست؟

آرتروز زانو، وضعیتی است که منجر به تخریب غضروف بین مفاصل زانو می شود. غضروف زانو، بخش مهمی در ساختار زانو است که مانند بالشتکی نرم عمل می کند. غضروف زانو، وظیفه کاهش فشار و ضربه گیری را دارد و از اصطکاک استخوانهای زانو جلوگیری می کند. در این بیماری، غضروف زانو تحت تاثیر فرآیندهای التهابی و تغییرات استرسی قرار می گیرد و این موضوع باعث کاهش کیفیت و تخریب غضروف زانو می شود. هنگامی که غضروف زانو از بین می رود، استخوانهای مفصل زانو روی هم اصطکاک خواهند داشت و به هم فشار می آورند.

آرتروز زانو به انگلیسی، Knee osteoarthritis نام دارد و یکی از مشکلات شایع در میان مردان و زنان است. بسیاری از افراد فکر می کنند که تنها افراد سالمند به آرتروز زانو دچار می شوند؛ اما باید بدانید که میزان بروز این مشکل برای افراد جوان جامعه نیز زیاد است و احتمال دارد بعد از اتفاقاتی مانند زمین خوردگی، ضربه شدید به زانو و آسیب ورزشی، فرد در معرض آرتروز زانو و تخریب غضروف زانو قرار بگیرد.

زمانی که غضروف زانو از بین برود، فرد شاهد علائمی مانند تورم، درد، سفتی در مفاصل زانو و کاهش توانایی حرکتی زانو خواهد بود. در بیماران مبتلا به آرتروز زانو، راه رفتن، ایستادن، کار کردن و… با درد شدید همراه است. در ادامه با عوامل موثر در بروز آرتروز زانو آشنا خواهید شد.

علت ایجاد آرتروز زانو

عوامل موثر در به وجود آمدن آرتروز زانو

موارد زیر از جمله اصلی‌ترین دلایل در بروز آرتروز زانو هستند:

  • افزایش سن: با افزایش سن، غضروف های بدن با سرعت بیشتری تخریب می شود و به همین دلیل است که احتمال زانودرد و کمر درد در سن بالا بیشتر است.
  • اضافه وزن شدید: چاقی و اضافه وزن باعث افزایش فشار روی مفاصل زانو می شود و خطر بروز آرتروز زانو را افزایش می دهد.
  • عوامل ارثی: عوامل ژنتیکی و ارثی، نقش مهمی در بروز آرتروز زانو دارند. اگر والدین به درد زانو مبتلا باشند، احتمال انتقال این مشکل به فرزندان زیاد است.
  • آسیب های ناگهانی: گاهی اوقات آرتروز زانو به دلیل شکستگی استخوانها و کشکک زانو، دررفتگی زانو و آسیب های ورزشی به وجود می آید. هرگونه آسیب به زانو، ممکن است غضروف زانو را از بین ببرد و خطر بروز آرتروز زانو را افزایش دهد.
  • بالا و پایین رفتن زیاد از پله ها و سطوح شیب دار: بالا و پایین رفتن از پله ها و مسیرهای شیب دار، فشار بیشتری را به مفاصل زانو وارد می کند و احتمال دارد که فرد را به آرتروز زودرس مبتلا کند.
  • جنسیت: تحقیقات انجام شده نشان می دهد که خانمها، بیشتر از آقایان درگیر آرتروز زانو می شوند.
  • قرار دادن زانو در وضعیت نادرست: در صورتی که زانو را به میزان زیادی خم کنید و در حالتی بنشینید که زانو بیش از حد خم شود، احتمال تخریب مفصل زانو و بروز آرتروز زانو بیشتر می شود.
  • فعالیت های بدنی زیاد: انجام دادن حرکات بدنی زیاد و غیر اصولی، فشار زیادی روی مفصل وارد می کند که از آستانه تحمل مفصل بیشتر است.
  • عفونت مفصلی: افراد مبتلا به عفونت های مفصلی، بیشتر در معرض تغییر شکل مفصلهای زانو و تخریب مفصل هستند.
  • پوشیدن کفش های نامناسب: پوشیدن کفشهای نامناسب، فشار زیادی به استخوانهای مفصل زانو و ستون فقرات وارد می کند و این موضوع به مرور زمان، منجر به بروز آرتروز زانو می شود.

اگر علائم آرتروز زانو مانند درد، سفتی، تورم، التهاب مفصلی و محدودیت در حرکت زانو را دارید، بهتر است سریعاً به پزشک متخصص مراجعه کنید تا بهترین روش درمانی را به شما پیشنهاد دهد.

علائم آرتروز زانو چیست؟

از جمله علائم آرتروز زانو می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • درد: اصلی ترین نشانه آرتروز زانو، درد شدید است که در ناحیه مفصل زانو احساس می شود. زمانی که غضروف زانو از بین می رود، استخوانها روی هم قرار می گیرند و التهاب درون مفصلی رخ می دهد. در ابتدا، درد به صورت موقتی و بعد از فعالیت فیزیکی و استفاده از زانو بروز می کند؛ اما به طور تدریجی، شدت درد زیاد می شود و حتی در زمان استراحت نیز فرد را درگیر می کند.
  • خشکی و محدودیت حرکتی زانو: آرتروز زانو باعث سفتی و محدودیت در حرکت زانو می شود. در این حالت، فرد هنگام خم کردن و باز کردن زانو احساس خشکی می کند و دامنه حرکتی زانو کمتر می شود. این موضوع، روی فعالیتهای روزانه فرد تاثیر مستقیم می گذارد و بیشتر در ابتدای صبح اتفاق می افتد.
  • تورم زانو: آرتروز زانو ممکن است منجر به ورم کردن زانو شود. این تورم، ناشی از التهاب زانو و تجمع مایع درون مفصل زانو است.
  • صدای خرد شدن و تق تق در زانو: بعد از تخریب مفصل زانو، استخوانها روی هم ساییده می شوند. به دلیل تماس استخوانهای زانو، فرد در هنگام حرکت، صداهایی مانند خرد شدن، خراشیدن و تق تق را می شنود. در بسیاری از موارد، شنیدن صداهای تق تق در زانو طبیعی است؛ اما زمانی که با درد و التهاب زانو همراه باشد، نشان دهنده آسیب در زانو است.
  • ضعف عضلات زانو: در صورتی که به دلیل درد و محدودیت حرکتی، میزان فعالیت بدنی و تحرک فرد کم شود، این احتمال وجود دارد که عضلات اطراف زانو مانند عضله چهار سر ران ضعیف شوند و علائمی از ضعف عضلات را نشان دهند.
  • احساس گرما در مفصل زانو: تخریب غضروف زانو ممکن است با احساس گرما در زانو همراه باشد.
  • خشکی زانو بعد از نشستن طولانی مدت: اگر بعد از نشستن، احساس خشکی و سفتی در زانو کردید، این احتمال وجود دارد که به آرتروز زانو مبتلا شده باشید.

درد ناگهانی و شدید در زانو، از جمله اصلی ترین نشانه آرتروز زانو است؛ اما ممکن است فرد علائم دیگری را نیز تجربه کند. یادتان باشد که علائم آرتروز زانو در افراد مختلف، متفاوت است.

هیچ کس دوست ندارد قدرت زانوهایش را از دست بدهد و در هنگام حرکت کردن و راه رفتن، درد شدیدی را در زانوها حس کند. متاسفانه در صورت عدم درمان آرتروز زانو، این بیماری منجر به تخریب کل مفصل و غضروف زانو می شود.

انواع آرتریت زانو

در علم پزشکی، انواع آرتریت زانو شناخته شده اند که منجر به تخریب غضروف زانو می شوند؛ اما از جمله رایج ترین انواع آرتریت زانو می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • استئوآرتریت(آرتروز): شایع ترین نوع آرتریت زانو، استئوآرتریت است که باعث تحلیل رفتن غضروفهای زانو و در نهایت ساییدگی استخوانها روی هم می شود. در صورت عدم رسیدگی به زانوها، استئوآرتریت شدیدتر شده و درمان زانو مشکل تر می شود.
  • آرتریت روماتوئید: این بیماری، نوعی بیماری خودایمنی است که منجر به التهاب مفاصل می شود. بعد از التهاب مفاصل، این سفتی و تورم به غشای سینوویال هم می رسد و فرد را به درد شدید و تخریب غضروفها دچار می کند.
  • آرتریت پس از سانحه: بعد از تصادف با اتومبیل، آسیب ورزشی و وارد شدن ضربه زانو، غضروف زانو شروع به نازک شدن می کند و تخریب می شود. در نهایت استخوانهای زانو به هم فشار می آورند و دچار ساییدگی می شوند. آرتریت زانو ممکن است سالها بعد از ضربه یا تصادف شروع شود. این مشکل با درد، سفتی و محدودیت در حرکت زانو همراه است.

بسیاری از افرادی که به آرتروز زانو مبتلا می شوند، به فکر این هستند که آرتروز زانو را در خانه خود درمان کنند تا درد کمتری را در زمان راه رفتن و کار کردن تجربه کنند.

شیوع آرتروز زانو در زنان

احتمال بروز آرتروز زانو در زنان بیشتر از مردان است. آرتروز زانو در زنان به دلیل تغییرات هورمونی در دوران بارداری، یائسگی، زایمان، اضافه وزن، کمبود کلسیم و کمبود آهن، سبک نادرست خانه داری، آناتومی اندام خانمها، استرس و پوشیدن کفش پاشنه بلند اتفاق می افتد.

عوارض آرتروز زانو

آرتروز زانو ممکن است به عوارض زیر منجر شود که بسیار ناخوشایند و آزاردهنده است:

  • دردهای ناگهانی و شدید هنگام فعالیت بدنی
  • ورم کردن مفصل زانو
  • کاهش توانایی حرکتی زانو و دشواری فرد هنگام خم شدن یا بالا و پایین آمدن از پله ها
  • تغییر شکل و اندازه مفصل زانو
  • کاهش انعطاف پذیری مفصل زانو
  • بی ثباتی زانو
  • تغییر حالت پاها مانند کج شدن پا و پرانتزی شدن زانوها
  • عدم تعادل بدن به دلیل کاهش توانایی زانوها
  • ساییدگی استخوانهای زانو و تغییرات ساختاری
  • شنیدن صداهای عجیب هنگام راه رفتن و حرکت دادن زانو
  • پایین آمدن کیفیت زندگی فرد و بدخلقی

با توجه به عوارض جدی و خطرناک آرتروز زانو، بهتر است به پزشک متخصص مراجعه کنید تا بعد از تشخیص پزشک، بهترین روش درمانی برای بهبود وضعیت زانوهای شما تجویز شود.

روشهای پیشگیری از آرتروز زانو

اگر می خواهید از بیماری آرتروز زانو پیشگیری کنید، نکات زیر را به خاطر داشته باشید:

  1. تناسب اندام و حفظ وزن سالم: همانطور که توضیح دادیم، اضافه وزن به مفاصل زانو فشار می آورد. برای حفظ سلامت زانوها، بهتر است اضافه وزن خود را کاهش دهید و اندامی متناسب داشته باشید.
  2. فعالیت بدنی منظم: ورزش منظم، بهترین روش برای تقویت عضلات زانو است. با انجام ورزشهایی مانند شنا، دوچرخه سواری، پیاده روی تند و تمرینات مقاومتی، عضلات اطراف زانوها را تقویت کنید و به پایداری مفصل زانو کمک کنید.
  3. استراحت بعد از فعالیت بدنی زیاد: در صورتی که فعالیتهای بدنی زیادی داشته اید یا ورزش سنگین را انجام داده اید، حتما استراحت کنید و وارد کردن فشار بیشتر به زانوها خودداری کنید. با در نظر گرفتن فواصل استراحت، از بروز درد و سفتی در زانوها پیشگیری می کنید و به مفصل زانو فرصت ریکاوری را می دهید.
  4. رعایت فرم صحیح نشستن: بهترین موقعیت برای زانوها، نشستن روی مبل یا صندلی و قرار دادن کف پاها روی زمین است که به زانوها فشاری وارد نمی شود. برای حفظ سلامتی زانوها، نشستن روی زانوها و چهارزانو نشستن را کنار بگذارید و از مبل برای نشستن استفاده کنید.
  5. حفاظت از زانوها در برابر آسیب: در زمان ورزش کردن و انجام دادن فعالیتهای پرفشار مانند فوتبال، تنیس و… مراقب زانوهای خود باشید و در صورت لزوم از محافظ زانو یا زانوبند استفاده کنید.
  6. خودداری از بلند کردن وسایل سنگین: زمانی که شما اجسام سنگین را بلند می کنید، فشار زیاد و ناگهانی به ستون فقرات و زانوهای شما وارد می شود که ممکن است منجر به تخریب غضروف و مفصل زانو شود؛ به همین دلیل بهتر است از انجام دادن کارهای سنگین خودداری کنید تا به آرتروز زودرس مبتلا نشوید.
  7. قدم زدن بعد از نشستن طولانی: به ازای هر ساعت نشستن و جمع کردن زانوها، به مدت 2 الی 3 دقیقه قدم بزنید تا عضلات زانو باز شوند.
  8. انجام دادن تمرینات کششی: با ماساژ دادن عضلات زانو و انجام دادن تمرینات کششی، به افزایش انعطاف پذیری و بهبود دامنه حرکتی زانوها کمک خواهید کرد.
  9. کنترل استرس: اضطراب و استرس می تواند به عوارض التهابی و تخریب غضروف زانو منجر شود؛ به همین دلیل بهتر است با کمک مدیتیشن، یوگا و تکنیک های تنفسی، استرس خود را مدیریت کنید.
  10. درمان پای پرانتزی: اگر هم اکنون با پای پرانتزی درگیر هستید، باید هرچه سریعتر این مشکل را درمان کنید؛ زیرا عدم درمان پاهای پرانتزی، منجر به آرتروز زانو می شود.
  11. رعایت سبک زندگی سالم: برای پیشگیری از ابتلا به آرتروز زانو، سبک زندگی سالم داشته باشید. با خوردن غذاهای سالم، پوشیدن کفشهای مناسب، استفاده از سرویس بهداشتی فرنگی و استفاده از آسانسور، خطر بروز آرتروز زانو را کاهش دهید.

بهترین روش این است که از مفاصل زانو به‌خوبی مراقبت کنید تا به آرتروز زانو مبتلا نشوید. گاهی اوقات ابتلا به آرتروز زانو اجتناب ناپذیر است و شما در مقطعی از زندگی خود با این بیماری درگیر می شوید. در این صورت باید راهکارهای موثر برای درمان آرتروز زانو را انجام دهید که در ادامه با این روشها آشنا خواهید شد.

عکس رادیولوژی آرتروز زانو

روش تشخیص آرتروز زانو

زمانی که درد زانو مزمن و طولانی باشد، فرد به پزشک متخصص مراجعه می کند تا زودتر از این درد و التهاب خلاص شود. برای تشخیص آرتروز زانو، پزشک موارد زیر را انجام می دهد:

  • معاینه فیزیکی: پزشک متخصص، ابتدا سابقه پزشکی بیمار را بررسی می کند و معاینه فیزیکی را انجام می دهد تا علائم آرتروز زانو را شناسایی کند.
  • انجام آزمایش خون: در بسیاری از موارد، پزشک می تواند با توجه به آزمایش خون بیمار، مشکل فرد را تشخیص دهد. مثلا در صورت وجود آنتی بادی های RA در خون فرد، نشان دهنده ابتلای فرد به آرتریت روماتوئید است.
  • تصویربرداری از زانو با اشعه ایکس: مشاهده تصاویر دقیق زانو، به پزشک متخصص کمک می کند تا تراکم بافت غضروف زانو، فضای میان استخوانهای زانو، احتمال وجود خارهای استخوانی و کیست ها را بررسی کند.
  • انجام ام آر آی از زانو: برای بررسی دقیق وضعیت مفصل زانو و مینیسیک زانو، پزشک متخصص انجام MRI را توصیه می کند.
  • آنالیز مایع مفصلی زانو: برای پی بردن به مشکلات مفصل زانو و بررسی احتمال آرتروز زانو، پزشک متخصص اقدام به بیرون کشیدن مایع سینوویال می کند و سپس این مایع مفصلی را آنالیز می کند.

با انجام این روشها، پزشک بهتر می تواند وضعیت زانو و احتمال وجود آرتروز زانو را بررسی کند.

درمان آرتروز زانو

روشهای درمان آرتروز زانو

امروزه انواع روشهای درمانی برای بهبود غضروف زانو و درمان آرتروز زانو انجام می شود و شما می توانید برای درمان آرتروز زانو، یک یا چند مورد از روشهای زیر را انجام دهید تا شاهد کاهش درد و بهبود عملکرد زانو باشید.

موارد زیر از جمله بهترین روشهای درمان آرتروز زانو هستند:

  1. پی آر پی زانو
  2. اوزون درمانی
  3. تزریق استروئید
  4. تزریق ژل
  5. دارو درمانی
  6. آب درمانی
  7. مصرف مکمل های غذایی
  8. سرما و گرما درمانی
  9. استفاده از زانوبند طبی
  10. درمان آرتروز با انجام ورزشهای تقویت عضلات زانو
  11. فیزیوتراپی
  12. عمل جراحی تعویض مفصل زانو

1- درمان آرتروز زانو با تزریق پی آر پی

یکی از بهترین روشها برای درمان آرتروز زانو، تزریق پی آر پی به زانو است. PRP به معنای پلاسمای غنی از پلاکت است که به ترمیم و بازسازی مفاصل و غضروفهای بدن کمک می کند.

برای تزریق پی آر پی، ابتدا نمونه خونی از بیمار گرفته می شود. سپس خون داخل دستگاه سانتریفیوژ می چرخد تا پلاکتهای خون و پلاسمای خون از هم جدا شوند. سپس پلاسما با فاکتورهای رشد و پلاکت غنی می شود و در نهایت این ماده به زانوی بیمار تزریق خواهد شد.

پلاکت های خون، مسئول بازسازی بافتهای بدن هستند؛ به همین خاطر با تزریق پی آر پی به مفصل زانو، غلظت پلاکتهای این ناحیه بیشتر می شود و روند ترمیم و بازسازی بافتهای زانو بهتر و سریعتر انجام خواهد شد.

اگر به دلیل آسیب ورزشی یا آرتروز، غضروف زانو در حال تخریب باشد، تزریق پی آر پی به زانو از تخریب بیشتر غضروف زانو پیشگیری می کند. همچنین این روش سرعت بازسازی و ترمیم غضروف زانو را افزایش می دهد. به همین خاطر است که تزریق پی آر پی، فرد را از زانودرد شدید راحت می کند و از جمله راهکارهای قطعی برای درمان آرتروز زانو است.

تزریق prp با حداقل عوارض جانبی همراه است و بدون نیاز به عمل جراحی سنگین و بیهوشی فرد انجام می شود.

2- درمان آرتروز زانو با اوزون درمانی

یکی دیگر از روشهای موثر برای درمان آرتروز زانو، اوزون درمانی است. اوزون درمانی یا اوزون تراپی، روشی است که در آن، از گاز اوزون یا O₃ برای درمان بعضی از بیماری ها استفاده می شود. تزریق اوزون پزشکی برای درمان درد و التهاب مفاصل موثر است. افرادی که مشکلاتی مانند سائیدگی مفصل زانو، آرتروز زانو را تجربه کرده اند، می توانند درد و التهاب زانوها را با کمک اوزون درمانی کمتر کنند.

اوزون تراپی در مواردی تجویز می شود که آسیب دیدگی مفصل زیاد نیست و انجام عمل جراحی زانو ضرورت ندارد. اوزون تراپی باید توسط پزشک متخصص طب فیزیکی انجام شود.

با وارد شدن گاز اوزون به داخل بدن، گردش خون با سرعت بیشتری انجام می شود و این موضوع، فرآیند اکسیژن رسانی به ریشه های عصبی را سریعتر می کند. همچنین وارد شدن گاز اوزون به ترمیم و بازسازی غضروفها کمک می کند. به همین دلیل است که بعد از اوزون تراپی، درد زانو و التهاب مفصل زانو بسیار کمتر می شود و روند تخریب زانو متوقف می شود.

برای تزریق اوزون به مفصل زانو، ابتدا پوست اطراف زانو با الکل ضدعفونی می شود تا آلودگیهای پوست از بین برود. سپس گاز اوزون با سوزن نازک وارد بدن می شود و در نزدیکی منطقه آسیب دیده تخلیه می شود. هنگامی که اوزون در حال تزریق به داخل بدن بیمار است، پزشک تصویرهای دقیق کامپیوتری را مشاهده کند تا مولکول های گاز را در اطراف ناحیه موردنظر ببیند و تزریق اوزون را به درستی انجام دهد.

3- درمان آرتروز زانو با تزریق استروئید

یکی از روشهای موقت برای کاهش درد و التهاب زانو، تزریق استروئید است. در این روش، کورتیکواستروئید مانند دگزامتازون، پردنیزولون و تریامسینولون به همراه ماده بی حس کننده مانند لیدوکائین به مفصل زانو تزریق می شود.

گاهی اوقات نیز پزشک، تزریق کورتیزون را برای بیمار انجام می دهد تا التهاب زانو تسکین پیدا کند.

از آنجایی که تزریق استروئید و کورتیزون، روشی کوتاه مدت برای کاهش زانو درد است، پیشنهاد می شود که این روشها در کنار فیزیوتراپی، آب درمانی و حرکات اصلاحی انجام شود.

4- درمان آرتروز زانو با تزریق ژل

بین تمام مفاصل بدن انسان، مایعی غلیظ به نام «مایع سینوویال» وجود دارد که اصطکاک میان مفاصل را به حداقل می رساند. گاهی اوقات، مایع سینوویال در میان مفاصل کم شده و این موضوع منجر به اصطکاک مفاصل در هنگام حرکت می شود. مایع سینوویال از مواد مختلفی مانند هیالورونیک اسید تشکیل شده است. زمانی که دوز مایع سینوویال کم شده باشد، پزشک، تکنیک تزریق ژل اسید هیالورونیک را انجام می دهد تا غلظت مایع سینوویال بیشتر شود. در این روش از اسید هیالورونیک پزشکی برای درمان زانو درد استفاده می شود. افزایش مایع سینوویال در اطراف مفصل زانو، منجر به تسکین درد و بهبود دامنه حرکتی مفاصل زانو می شود.

بعد از تزریق ژل، بین استخوانهای زانو، لایه های محافظتی تشکیل می شود که حرکت زانو را آسان تر می کند و جلوی سایش استخوانها را می گیرد. به همین دلیل است که بعد از تزریق ژل، کیفیت زندگی فرد بهتر می شود و می تواند کارهای روزمره خود را راحت‌تر انجام دهد.

برای مشاهده نتایج قطعی، بهتر است چند جلسه تزریق ژل را انجام دهید. تعداد جلسات و فواصل بین آنها توسط پزشک متخصص تعیین می شود و به شرایط بدنی شما بستگی دارد.

5- موثرترین داروهای آرتروز زانو برای کاهش زانو درد

برای درمان دردهای خفیف و متوسط زانو، می توان از داروهای غیراستروئیدی و ضدالتهاب استفاده کرد. داروهایی مانند استامینوفن، ناپروکسن، دیکلوفناک و ایبوپروفن برای کاهش درد و التهاب زانو مفید هستند.

6- آب درمانی برای درمان آرتروز زانو

انجام دادن تمرینات آب درمانی با کاهش فشار روی زانوها همراه است و به سلامتی زانوها کمک می کند. رفتن به استخر یا حوضچه‌های آب درمانی به تقویت عضلات زانو کمک می کند و درد زانو را به میزان زیادی کاهش می دهد.

7- بهترین مکملها برای درمان آرتروز زانو

برای پیشگیری از پیشرفت بیماری آتروز زانو، پزشک متخصص به فرد توصیه می کند تا بعضی از مکملهای غضروف ساز را مصرف کند. مکملهای زیر، از جمله بهترین مکملها و قرصها برای درمان آرتروز زانو در مراحل اولیه هستند:

  • مکمل فست ران برای بهبود حرکت زانو و افزایش انعطاف پذیری عضلات
  • مکمل گلوکزآمین سولفات برای بهبود وضعیت مفاصل و به تاخیر انداختن فرآیند تخریب مفصل
  • قرص آوودین برای تحریک کلاژن سازی در بدن، کمک بازسازی غضروفها، جلوگیری از تخریب غضروف و سهولت در حرکت مفاصل
  • مکمل ویتامین D برای استحکام استخوانها و محافظت از مفاصل
  • مکمل B12 برای تقویت و بازسازی استخوانها
  • قرص کلسیم برای استحکام استخوانها و حفظ سلامتی استخوانها
  • ویتامین C برای کاهش التهاب زانو

غذاهای مفید برای آرتروز زانو

رعایت رژیم غذایی سالم، به تقویت استخوانها و مفاصل بدن کمک می کند. برای جلوگیری از ساییدگی استخوانهای زانو و حفظ سلامتی بدن، بهتر است انواع سبزیجات مانند اسفناج، کلم بروکلی، کاهو و کلم پیچ را به همراه میوه های تازه مانند توت فرنگی، پرتقال، توت، هویج، کیوی، شاتوت و انگور را به سبد غذایی خود اضافه کنید. خوردن انواع ماهی ها مانند ماهی قزل آلا و ماهی سالمون به کاهش التهاب های زانو و بهبود عملکرد زانو کمک می کند.

خوردن انواع مغزها مانند بادام، بادام زمینی و غلات کامل برای کاهش خطر ابتلا به آرتروز زانو مفید است. محصولات لبنی مانند شیر و تخم مرغ هم سرشار از ویتامین D هستند و به بهبود عملکرد زانوها کمک می کنند.

همچنین چای سبز، زردچوبه و زنجبیل خاصیت ضدالتهابی دارند و برای پیشگیری از آرتروز زانو بسیار مفید هستند.

برای به تاخیر انداختن آرتروز زانو، هر روز به میزان کافی آب بنوشید و از مصرف غذاهای پرچرب، شیرینی ها و نوشیدن الکل بیش از حد خودداری کنید.

8- سرما و گرما درمانی

گرما درمانی می‌تواند به رفع سفتی مفاصل، به خصوص در صورتی که آرتروز باعث سفتی صبحگاهی شده است، کمک کند. با افزایش جریان خون، گرما درمانی باعث گشاد شدن رگ‌های خونی و تأمین بیشتر اکسیژن و مواد مغذی به مفاصل و عضلات می‌شود. این فرآیند ممکن است بهبودی در سفتی مفاصل و کاهش علائم آرتروز را به همراه داشته باشد.

در مقابل، سرما درمانی با کاهش جریان خون، رگ‌های خونی را تنگ نموده و جریان خون را کاهش می‌دهد. این روش می‌تواند در رفع تورم، التهاب و کاهش درد مفاصل پس از فعالیت مؤثر باشد. همچنین، سرما درمانی با کند کردن سیگنال‌های درد ارسال شده به مغز، به کنترل علائم کمک می‌کند.

استفاده از گرما و سرما درمانی باید با توجه به نوع آرتروز و توصیه پزشک معالج انجام شود. قبل از استفاده از هر یک از این روش‌ها، مشورت با پزشک خود را فراموش نکنید.

9- روشهای ساده و موثر برای درمان زانو درد و آرتروز زانو

علاوه بر این روشها، با پوشیدن کفشهای طبی، استفاده از زانوبند در زمان فعالیت بدنی، کنترل وزن و حفظ وضعیت صحیح بدن، شما می توانید زانو درد کمتری را تجربه کنید و به درمان سریع آرتروز زانو کمک کنید.

10- درمان آرتروز با انجام ورزشهای تقویت عضلات زانو

ورزش منظم به تقویت عضلات اطراف زانو و کاهش عوارض آرتروز زانو کمک می کند. ورزشهای مخصوص زانو باید توسط پزشک متخصص طب فیزیکی مشخص شود.

برای درمان آرتروز زانو با ورزش، پزشک انجام تمرینات کششی را پیشنهاد می کند که به بهبود انعطاف بدن و رفع محدودیت حرکتی در زانو کمک می کند. تمرینات یوگا، پیلاتس، کشش عضلات پشت ران، حرکات کششی عضلات چهار سر و همسترینگ از جمله حرکات کششی هستند که به بهبود وضعیت عضلات اطراف زانو و افزایش دامنه حرکتی زانو کمک می کند.

همچنین با انجام تمرینات قدرتی، شما عضلات اطراف زانو را قوی تر می کنید و از آسیبهای ناشی از بی ثباتی زانو و آسیبهای عضلانی جلوگیری خواهید کرد. تمرینات قدرتی با وزن بدن یا دمبل قابل انجام است و به افزایش استقامت زانو کمک می کند. حرکاتی مانند اسکات، ددلیفت، هیپ تراست و حرکت پل برای تقویت عضلات اطراف زانو بسیار مفید هستند.

یادتان باشد که مدت زمان و شدت ورزش را متناسب با بدن خود تنظیم کنید و در میان هر حرکت ورزشی، به مفاصل و عضلات خود فرصت استراحت و ریکاوری بدهید.

11- فیزیوتراپی برای درمان آتروز زانو

اگر برای درمان آرتروز زانو به پزشک متخصص طب فیزیکی مراجعه کنید، احتمال دارد انجام فیزیوتراپی را به شما توصیه می کند؛ زیرا فیزیوتراپی، یکی از روشهای موثر برای درمان آرتروز زانو است. در جلسات فیزیوتراپی، حرکات کششی و برنامه ورزشی مخصوصی به بیمار داده می شود که به بهبود دامنه حرکتی زانو، تقویت عضلات و افزایش انعطاف پذیری زانو کمک می کند. جلسات فیزیوتراپی باید با تجویز پزشک متخصص طب فیزیکی انجام شود.

12- چه زمانی عمل جراحی زانو  برای درمان آرتروز باید انجام شود؟

اگر میزان آسیب به غضروف و مفصل زانو بسیار شدید باشد، به طوری که غضروف زانو کاملاً تخریب شده باشد و استخوانهای زانو به هم فشار بیاورند، پزشک متخصص عمل جراحی تعویض مفصل زانو را انجام می دهد تا غضروف سالم و جدید جایگزین غضروف آسیب‌دیده شود و آرتروز شدید زانو درمان شود.

عمل جراحی با هدف ترمیم مفصل آسیب دیده یا تعویض کامل مفصل زانو انجام می شود و از پروتزهای مخصوص برای تعویض مفصل استفاده می شود. عمل جراحی تعویض مفصل زانو با نام «آرتروپلاستی» و توسط پزشک متخصص انجام می شود.

همواره عمل جراحی با عوارضی مانند احتمال عفونت، خونریزی زیاد، بازگشت درد و… همراه است و به همین دلیل است که بسیاری از افراد به سراغ روشهای کم تهاجم برای درمان زانو درد هستند. البته گاهی اوقات میزان آسیب به زانو به قدری زیاد است که فرد باید عمل جراحی تعویض یا ترمیم مفصل زانو را انجام دهد و چاره ای جز این کار ندارد.

در عمل جراحی زانو، تکنیک هایی مانند آرتروسکوپی، پیوند غضروف به زانو، سینوکتومی، استئوتومی یا تعویض کامل مفصل زانو برای درمان آرتروز زانو و برداشتن فشار روی استخوان زانو انجام می شود.

درمان آرتروز زانو در منزل

اگر به دنبال راهکارهای درمان آرتروز زانو در خانه هستید، نکات زیر را رعایت کنید:

  • بعد از انجام فعالیتهای سنگین بدنی و انجام کارهای منزل، به زانوهای خود استراحت بدهید و دراز بکشید.
  • انجام دادن فعالیتهای پرفشار را کنار بگذارید.
  • در صورت لزوم از عصا برای راه رفتن استفاده کنید تا فشار کمتری به زانوهای شما وارد شود.
  • از زانوبند طبی استفاده کنید که به حفظ وضعیت طبیعی زانو کمک می کند.
  • در صورت بروز درد از کمپرس یخ و دستمالهای گرم برای کاهش درد و التهاب زانوها استفاده کنید.
  • در منزل ورزش کنید و بی تحرک نباشید. با انجام تمرینات قدرتی و تمرینات تعادلی مانند حرکات یوگا، به عضلات زانوهایتان کمک کنید تا قوی تر شوند.
  • استرس خود را کاهش دهید.
  • رژیم غذایی سالمی داشته باشید و با مصرف آب، ویتامین ها و مواد مغذی، به سلامت مفاصل خود کمک کنید.
  • اگر اضافه وزن دارید، تلاش کنید تا به وزن طبیعی برسید.

درست است که انجام این راهکارها به کنترل آرتروز زانو و کاهش درد کمک می کند؛ اما بهتر است ابتدا به پزشک متخصص مراجعه کنید تا بهترین روشهای درمان آرتروز زانو در خانه را به شما پیشنهاد کند. انجام روشهای خودسرانه برای درمان آرتروز زانو به هیچ عنوان توصیه نمی شود و عوارض زیادی را برای فرد به همراه دارد.

قطعی ترین و بهترین درمان آرتروز زانو چیست؟

بهترین درمان برای آرتروز زانو بر اساس تشخیص پزشک مشخص می شود. درمان آرتروز زانو به شدت آسیب به زانو، میزان تخریب مفصل زانو، سن بیمار و شرایط بدنی او بستگی دارد.

اگر به دنبال راهکار قطعی درمان آرتروز زانو هستید، باید بدانید که دو روش تزریق پی آر پی زانو و عمل جراحی تعویض مفصل زانو از جمله بهترین درمانهای آرتروز زانو هستند.

در مواردی که میزان آسیب به غضروف زانو زیاد شدید نیست، پزشک تکنیک تزریق پی آر پی را انجام می دهد تا بافتهای اطراف زانو را وادار به ترمیم و بازسازی کند.

اگر تزریق پی آر پی و سایر روشهای غیرجراحی برای فرد موثر نبود، انجام عمل جراحی تعویض مفصل زانو به عنوان گزینه آخر برای فرد تجویز می شود. عمل جراحی تعویض مفصل زانو یا ترمیم غضروف زانو با هدف بهبود علائم آرتروز زانو و تنها در موارد شدید انجام می شود.

چه کسی می تواند آرتروز زانو را درمان کند؟

بهترین راه برای درمان مشکلات حرکتی، مراجعه به افراد متخصص است. برای درمان آرتروز زانو، شما می توانید به پزشک متخصص طب فیزیکی مراجعه کنید.

آرتروز زانو

بهترین دکتر برای درمان آرتروز زانو

اگر به دنبال بهترین دکتر برای درمان آرتروز زانو هستید و دوست دارید برای همیشه از درد و التهاب زانو خلاص شوید، پیشنهاد می کنیم به کلینیک تخصصی دکتر آنا آوامهر مراجعه کنید و درمان دردهای خود را به این پزشک متخصص و باتجربه بسپارید.

دکتر آنا آوامهر، متخصص طب فیزیکی و ستون فقرات است که تجربه زیادی در حل مشکلات مربوط به زانوها و ستون فقرات دارد. این پزشک متخصص، رتبه سوم بورد تخصصی کشور را در کارنامه خود دارد و از اعضای انجمن طب فیزیکی آمریکا است. احتمالاً دکتر آوامهر را بارها در برنامه های مختلف تلویزیونی هم مشاهده کرده اید؛ زیرا این پزشک به عنوان کارشناس رسانه ای نیز فعالیت می کند و به افزایش آگاهی مردم جامعه و پیشگیری از مشکلات حرکتی کمک می کند.

در کلینیک طب فیزیکی و توانبخشی دکتر آوامهر، تمام مشکلات و دردهای مرتبط با زانوها و ستون فقرات، با استفاده از تجهیزات پیشرفته درمان می شود تا برای همیشه از شر زانودرد، کمردرد، گردن درد و… خلاص شوید.

تمام تکنیک های انجام شده توسط دکتر آوامهر، جزو راه های قطعی برای درمان آرتروز زانو هستند و تاثیر سریعی برای کاهش درد و التهاب زانو دارند. دکتر آوامهر برای درمان آرتروز زانو، تکنیک های موثری مانند تزریق اوزون به زانو، تزریق پی آر پی، تزریق ژل و انجام ورزشهای مخصوص تقویت زانو را انجام می دهد.

از آنجایی که روشهای انجام شده توسط دکتر آوامهر غیرتهاجمی است، فرد با کمترین میزان درد و ناراحتی، شاهد درمان دردهای خود خواهد بود.

آشنایی با تکنیک درمانی دکتر آوامهر برای درمان آرتروز زانو

در کلینیک دکتر آوامهر، از تجهیزات پزشکی جدید و پیشرفته برای اوزون تراپی، تزریق پی آر پی و تزریق ژل استفاده می شود. همچنین دکتر آوامهر بعد از هر جلسه درمانی، ورزشهای مربوط به تقویت عضلات زانو را برای بیمار مشخص می کند تا عضلات اطراف زانو تقویت شوند و مشکل ضعف و بی ثباتی زانو از بین برود.

زندگی کردن با درد و محدودیت، روی شادمانی افراد و کیفیت زندگی انسانها تاثیر می گذارد. به همین دلیل است که دکتر آوامهر، بهترین روشهای درمان مشکلات حرکتی را برای بیماران عزیز انجام می دهد تا سریعتر شاهد درمان مشکلات خود باشند.

تاکنون افراد زیادی توسط دکتر آوامهر معاینه شده اند و برای همیشه با دردها و آسیبهای مربوط به ستون فقرات و زانوها خداحافظی کرده اند. اگر شما نیز با مشکلاتی مانند آرتروز زانو، آسیب دیدگی منیسک، شکستگی کشکک زانو و کشیدگی رباط های زانو درگیر هستید، می توانید درمان مشکل خود را به دکتر آوامهر بسپارید.

موقعیت مکانی کلینیک دکتر آوامهر بسیار خوب است و در خیابان کامرانیه تهران قرار دارد که از جمله مناطق خوب تهران محسوب می شود.

بنابراین اگر به دنبال پزشکی توانمند برای درمان آرتروز زانو هستید، هرچه سریعتر نوبت خود را رزرو کنید و توسط دکتر آوامهر ویزیت شوید.

2 دیدگاه

  • سلام خانم دکتر من آرتریت واسکولیت دارم سنم هم ۶۰ سال روی پام مدتی باد کرده بود و درد میکرد در رایوگرافی تشخیص آرتروز پا

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *